IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След края на пандемията много сектори изпитват недостиг на работници и служители

Развлекателната и туристическата индустрия са сред най-пострадалите

16:34 | 10.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

С утихването на пандемията и отпадането на повечето ограничителни мерки повечето сегменти от пазара на труда, които пострадаха поради ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса, се възстановиха.

В някои от водещите сектори на икономиката обаче работниците и служителите все още са по-малко в сравнение с периода преди началото на пандемията.

Недостиг на работници и служители в САЩ

Развлекателната и туристическата индустрия, както и секторът на хотелиерството и ресторантьорството в САЩ, изпитват най-сериозен недостиг на трудова сила. Заетите в тях са с 349 хил. души по-малко в сравнение с периода преди пандемията, което представлява 2 на сто от всички заети на американския пазар на труда преди пандемията. По време на нейния пик в тези сектори бяха съкратени най-много работници и служители, тъй като част от фирмите буквално спряха своята дейност за известно време поради строгите затваряния, които бяха наложени. 

Сега, когато ресторантите, баровете и развлекателните центрове отново са отворени, а туризмът бавно се завръща към добрите времена, хората в тези икономически сектори не бързат да се върнат на работа, отбелязва CNN.

Много от съкратените по време на пандемията са си намерили работа в други сфери, където "получават по-високи трудови възнаграждения и чувстват по-голяма сигурност, че няма да загубят отново работните си места", заявява Джим Маккой, старши вицепрезидент на водещата консултантска компания за човешки ресурси ManpowerGroup.

"Виждаме, че много хора, които преди работеха в ресторанти и кафенета, си намериха работа, която могат да извършват от домовете си (онлайн - бел. ред.). Много от тях са наети от различни кол центрове и сега не желаят да напуснат", казва Маккой.

След секторите на развлекателната индустрия, туризма, хотелиерството и ресторантьорство бюджетната сфера в САЩ се нарежда на второ място по недостиг на служители и работници. Тя обхваща широк спектър от професии, сред които са и санитарите в държавните болници, и пощенските служители. Най-сериозен обаче е недостигът на учители в държавните и общински учебни заведения. Учителите, които преподават в тях, през миналия месец са били със 118 хил. по-малко в сравнение с февруари 2020 г., според официални статистически данни.

По време на пандемията много преподаватели напуснаха работа поради опасения, че са изложени на значителен риск да се заразят с коронавируса. 

"Не наблюдаваме много голям интерес сред бившите учители (към професията - бел. ред.), които са си намерили работа в други сектори", отбелязва пред CNN старши вицепрезидентът на ManpowerGroup. 

Въпреки че се търсят учители в държавните и общинските учебни заведения, заплатите им се увеличават с много по-бавни темпове в сравнение с тези на заетите в други сектори на икономиката, най-вероятно поради бюджетни ограничения, отбелязва медията. 

Тази ситуация обаче започва да се променя напоследък. "През последната година и половина наблюдаваме стремеж от страна на управите на много държавни училища и колежи да увеличат заплатите на своите служители в съответствие с нарастващите разходи за живот", отбелязва Джим Маккой.

Пазарът на труда в България
 
И у нас пазарът на труда се промени съществено по време на пандемията, но с нейното утихване започна да се възстановява до предпандемичните си нива. 

В края на март тази година броят на новонаетите служители и работници в България се увеличава с 33 300 души (+1,5 на сто) спрямо същия месец на 2022 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в средата на май. 

Най-много са новоназначените в сферата на здравеопазването и социалните дейности - с 14 500 души повече. Следват икономическите сектори "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" (7100 души повече) и "Хотелиерство и ресторантьорство" - увеличение с 6 хил. души. 

Най-голям спад на новонаетите служители и работници е отчетен в секторите "Преработваща промишленост" (намаление с 3 хил. души) и в "Административни и спомагателни дейности" (с 2 хил. души по-малко). 

През март 2023 г. у нас са наети с 47 500 души повече в сравнение с декември 2022 г.

Броят на заетите лица в България в края на март достига 2,31 млн. души.  

Спрямо края на миналата година най-голямо увеличение на наетите лица e регистрирано в секторите "Хуманно здравеопазване и социална работа" (+7,1 на сто), "Хотелиерство и ресторантьорство" (+4,7 на сто) и "Строителство" (+4,3 на сто). 

В сектора "Държавно управление; Държавно обществено осигуряване" е отчетен спад с 0,2 на сто на новоназначените служители спрямо края на миналата година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още