IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията и индустрията са предлагали най-много работни места у нас през май

Най-търсени на пазара на труда са продавачи, строители, шофьори

12:15 | 18.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През май броят на заявените в бюрата по труда в България свободни работни места се е свил. Те са били малко над 11 хиляди при над 15 хиляди свободни работни места през предходния месец. Най-много са били предложенията за работа в сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерство и ресторантьорство на фона на активизиращата се сезонна заетост. Това сочат данните на Агенцията по заетостта за май.

В реалната икономика най-много са били свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (2,9%), търговията (16,7%), хотелиерство и ресторантьорство (11,6%), държавното управление (11,2%), строителството и административните и спомагателни дейности (4,8%).

Най-търсените от бизнеса професии през май са били продавачи, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, работници по събиране на отпадъци.

Търсени са също машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС и подвижни съоръжения, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни.

Агенцията по заетостта отчита спад на безработните през май с 0,3 процентни пункта спрямо април. Равнището на регистрираната безработица в страната е 5,4%. Броят на регистрираните безработни в края на месеца е общо 154 271, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 6778 лица.

Започналите работа безработни през май нарастват с 1151 души спрямо месец по-рано и достигат 17 387. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили също и 360 пенсионери, учащи и заети.

През месеца са регистрирани нови 18 376 безработни в бюрата по труда, което е със 17,1% по-малко в сравнение с април. Други 3416 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още