IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на газ загубиха стотици милиони долари заради прекъснати LNG доставки

Заради аварии в терминали за втечнен газ компаниите спешно трябваше да намерят алтернатива на спот пазарите

19:10 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговци на газ, сред които и гиганти като BP и Shell, загубиха стотици милиони долари заради прекъснати доставки на втечнен природен газ, изчислява Ройтерс. През последните месеци аварии в терминали в САЩ, Австралия и Нигерия оставиха търговците без обещаните танкери и те трябваше спешно да намират алтернатива, за да изпълнят своите договори.

Това е коствало към 500 млн. долара на BP. Компанията годишно търгува 18 млн. тона втечнен газ. 4 млн. тона от тях са от терминала Freeport край Тексас.

TotalEnergies също съобщава, че се е наложило спешно да замести 11 танкера с втечнен газ заради аварията в терминала, купувайки от спот пазарите. Заради намалените доставки на руски газ в Европа, цената на газа на пазарите е рекордно висока в последните седмици. Според анализатори при сегашните цени танкер с втечнен газ на спот пазарите може да струва около 100 млн. долара.

От компанията още не могат да изчислят щетите от тази спешна замяна - вероятно загубите ще бъдат отразени в отчета за третото тримесечие на годината.

През терминала Freeport годишно минават 15 млн. тона втечнен газ. Очакванията са, че той ще заработи, макар и в ограничен обем, през октомври.

Shell пък намалява производството на втечнен газ с 4% през второто тримесечие, основно заради излизането си от руския пазар. Компанията продължава да получава доставки от "Сахалин 2" по дългосрочни договори, но едва ли ще продължи да бъде акционер в проекта, след като Москва даде срок от 1 месец на акционерите да защитят своето участие в него. В Shell не се надяват, че ще бъдат одобрени да останат в "Сахалин 2" като акционер.

От компанията не коментират какви са загубите ѝ от намалените доставки на втечнен газ, но изчисленията в индустрията сочат, че те са не по-малко от 200 млн. долара за второто тримесечие.

Търговците обикновено сключват дългосрочни споразумения за доставка с производителите на втечнен газ и след това - за доставка до своите клиенти. Цитираните загуби са нищожни в сравнение с рекордните печалби, които регистрираха в сектора през последните месеци, отбелязва още Ройтерс.

За първите седем месеца на годината Европа е внесла 100 млрд. куб. метра (75 млн. тона) втечнен газ. Това е почти колкото внесеното през цялата 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още