IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реализира ли Разград Зелената сделка с изграждането на водородна бизнес зона?

За финансирането на проекта ще се привлекат инвеститори и ще се търсят пари по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-кметът Мирослав Грънчаров

22:58 | 10.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проектът за водородна индустриална зона в Разград включва построяването на фотоволтаична електроцентрала. Част от енергията от нея ще се използва за общински нужди, а другата - за производство на водород. Предвижда се и изграждането на зарядна станция за автомобили. Инициативата беше презентирана през Европейския водороден алианс, който я одобри и получихме висока оценка. Оттук нататък остава предизвикателството да реализираме този проект. Прогнозната му стойност е около 35 млн. евро. Това съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Грънчаров, заместник-кмет на Разград.

„Тръбите и инфраструктурата на територията на бизнес зоната в Разград са собственост на общината. Планираме първоначално да започнем смесване на метана с 20% водород, което ще даде икономия както в енергийната, така и в зелената част. Ще има производство и складиране на енергия благодарение на водорода, а ако други  предприятия желаят – ще могат да закупят този водород“, обясни той.

По думите му общинските администрации все още нямат капацитет да проектират и експлоатират такива проекти, затова Община Разград кандидатства пред Европейския механизъм за градско управление /EU City Facility/, който ѝ осигурява 60 хил. евро, с които да направи икономически анализ, пътна карта, да прецени техническите и юридическите пречки.

„Предстои представянето на доклад и ако той бъде приет, това би било основата, на която инвеститорите в Европа ще погледнат сериозно“, посочи Грънчаров.

Що се отнася до финансирането на проекта заместник-кметът се надява да привлекат външни инвеститори, а потвърди, че ако има възможност, ще се търсят пари и по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Това е бъдещето, всички политики на Европейския съюз водят към декарбонизация и зелени възобновяеми енергии”, подчерта той.

Грънчаров напомни, че Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление и от началото на тази година сградата на общинската администрация се отоплява посредством комбинирана система с метан и водородно-кислородна смес. Сметката след края на отоплителния сезон показва, че са спестени около 20% от сумите за отопление.

Кои са предизвикателствата при изграждане на зелени бизнес зони? Има ли „водородни долини“ в Европа, от които да се почерпи опит? На колко възлиза инвестицията в технологията за внедряване на водородно гориво за отопление? Има ли кой да произвежда и да монтира водородните системи? Има ли интерес бизнесът към водородните индустриални зони?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още