IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет отпусна заем от 800 млн. лв. за "Булгаргаз"

Компанията не е в несъстоятелност, но има ликвидни проблеми заради забавени плащания от контрагенти

13:22 | 11.08.22 г. 7
Росен Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Росен Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният кабинет отпусна заем от 800 млн. лева за газовото дружество "Булгаргаз", съобщи след заседанието на правителството министърът на енергетиката Росен Христов. "Компанията функционира нормално, здрава е", заяви още той и допълни, че за полугодието има печалба от 6,5 млн. лева.

Проблемът е с недостатъчните средства за разплащане - заради липсата на дългосрочни договори се изисква авансово плащане за доставките на природен газ, а в същото време клиентите на "Булгаргаз" бавят плащанията си.

Пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнителният директор Людмил Йоцов разказа, че задълженията на контрагентите на "Булгаргаз" са в размер на почти 400 млн. лева, като основно това са задълженията на "Топлофикация София", но и другите топлофикационни дружества вече започват да бавят плащанията си.

Освен това "Булгаргаз" има нужда от 400 млн. лева, за да нагнети достатъчно газ в "Чирен", уточни още Йоцов.

Росен Христов обясни по време на брифинга в Министерския съвет, че е поискал отсрочка от американската компания Cheniere по договора, осигурен от кабинета "Петков". По време на тази отсрочка се работи в две насоки - за намиране на по-евтина оферта и за осигуряване на слотове за разтоварване на танкерите. "Хората показват гъвкавост", каза енергийният министър, но допълни, че все още няма отговор от компанията по искането за отсрочка.

Предишните управляващи осигуриха обвързваща оферта с Cheniere за доставка на седем танкера с втечнен газ. Българската страна има срок до 19 август да реши дали да подпише тази оферта, или не.

Не отказваме тези количества, заяви днес служебният министър и допълни, че един от сериозните проблеми е липсата на слотове за разтоварване. В момента се водят преговори с Гърция и Турция за осигуряването им.

Преди ден обаче бившият енергиен министър Александър Николов коментира в своя профил във Facebook, че служeбният кабинет не е купил договорен от бившите управляващи слот за разтоварване на танкер през октомври.

В края на август капацитетът на терминала край гръцкия остров Ревитуса се удвоява и се очаква да има отворени нови търгове, което може да реши проблемите с договорените танкери за ноември и декември. Христов обаче коментира, че в момента има нова обява за набиране на оферти за газ и се търсят и предложения на компании, които вече имат осигурени слотове за разтоварване - тоест оферта за директна доставка в страната.

Приоритет на Министерството на енергетиката е да осигури втечнен газ, допълнително газ от Азербайджан или други алтернативи. "Газпром " също е опция, но крайна и засега не са водени никакви разговори с компанията, категоричен беше Христов.

В момента са мобилизирани всички министерства, които са свързани по някакъв начин с проекта за нова газова връзка IGB - на енергетиката, на регионалното развитие, на земеделието и храните и на транспорта. Целта е максимално бързо да бъдат отстранени всички нарушения и забавяния. Според Христов има сериозни забележки от някои институции, включително свързани и с пожарната безопасност. По отношение на отказа за вписване на промяната в структурата на проектната компания ICGB Христов уточни, че вече са коригирани всички неточности в документацията и тя е подадена отново в институцията.

Очакванията са промените да бъдат одобрени от Агенцията по вписванията "в срок". Тези промени са необходими, за да бъдат получени сертификатите за независим оператор на газопреносна мрежа, издадени от регулаторите на България и Гърцикя, както и от ЕК, да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Мда , прочетох кво е точно провизия ... Немам одитори , малък бизнес , не съм опирал до още кръвопийци ... :))) ... Аз за големи суми си искам парите предварително , като гъспром ... Тука съм съгласен с тех ... Значи провизия е да се откачаш от плащане на данъци , пък селската баничарница кучетата я яли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Бъркаш нещата. Това, което си описал е за данъчни цели. За счетоводни директно плющиш провизията още при осчетоводяване на прихода. Питай си одиторите и ще ти обяснят.Говоря за провизия, не за отписване :) Expected Credit Loss.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Мда ... ама след някакъв период , през който си правил много на брой неуспешни опити да си ги вземеш , които трябва да докажеш пред данъчните ... в това число и съдебни ... но през това време , си е оборот ... А в случая фирма с оборот 1100млн и годишна печалба 30млн за миналата година , по какъвто искаш данъчен стандарт , все още не може да отпише вземания от тази година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Само че стандартите по цял свят изискват тези вземания да ги провизираш и да си на загуба 400М, не на печалба. Освен ако не си някоя селска баничарница :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Каквито по цял свят , издаваш фактура , клиента я взима и не ти я плаща ... :))) ... Дъжавата обаче ти начислява всички данъци и си ги търси , нищо че не ти е платено ... Несъбраните вземания са си твой проблем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Печалба за полугодието от 6,5М и несъбираеми вземания от 400М. Какви ли счетоводни стандарти използват :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Не може да купуваш на спекулативни цени и да продаваш с отрицателен марж на регулирани ... Цената на войната на зануленият детеубиец , трябва да се пренесе директно в сметките на потребителите , иначе ще стане пълна каша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още