IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания: Газовата връзка към Централна Европа може да е готова до месеци

Страната предлага тръбопровод от Иберийския полуостров до Франция в усилията за намаляване на зависимостта на Европа от руски газ

19:00 | 12.08.22 г. 1
Според испанския министър на енергетиката и околната среда Тереса Рибера (на снимката) новата връзка може да увеличи капацитета на Испания за износ на газ с до 30%. Снимка: EPA/БГНЕС
Според испанския министър на енергетиката и околната среда Тереса Рибера (на снимката) новата връзка може да увеличи капацитета на Испания за износ на газ с до 30%. Снимка: EPA/БГНЕС

Испания съобщи, че допълнителна връзка в газопровод от Иберийския полуостров към Франция може да е готова до девет месеца, след като Германия подкрепи идеята за свързване на региона с Централна Европа с цел подобряване на енергийната сигурност на континента, пише Financial Times.

Испанският министър на енергетиката и околната среда Тереса Рибера заяви в петък, че новият участък от тръбопровода от Испания до Франция може да бъде изграден за по-малко от една година в рамките на усилията за намаляване на зависимостта на Европа от руски газ.

Новата връзка може да увеличи капацитета на Испания за износ на газ с 20-30%, каза още Рибера пред телевизия TVE.

Проектът за газопровод Midcat, чиито основни линии бяха прокарани преди десет години, остана блокиран години наред заради липсата на интерес както от Франция, така и от Испания, които изтъкваха високите разходи и ниската рентабилност, пише испанският вестник El Pais. 

Рибера заяви, че газопроводът трябва да се счита за европейски проект и да получи финансиране от Брюксел. Тя допълни, че е необходима дългосрочна визия при планирането, така че проектът да има "полезен живот от 30-40 години" и да позволява транспортирането и на други видове енергия, най-вече на зелен водород. Тази позиция е споделяна и от Португалия. 

„Германия може да разчита 100% на ангажимента на Португалия за изграждането на газопровода“, коментира португалският премиер Антониу Коща. „Днес газ, утре зелен водород“, допълни той в Twitter, цитиран от FT.

Съживяването на проекта Midcat се случва в момент, когато Европа се бори с най-голямата енергийна криза от поне едно поколение след пълномащабното нашествие на Русия в Украйна, започнало през февруари. Москва спира газови доставки за Европа и има рискове от недостиг тази зима и през 2023 г., ако руският износ бъде намален още повече.

Загубата на доставките от Русия, които удовлетворяваха 40% от търсенето в ЕС преди нашествието, принуждава Европа да разчита повече на вносни товари от втечнен природен газ, пристигащи по море.

Но голяма част от капацитета на Европа за внос на LNG е съсредоточен на Иберийския полуостров, който е определян в индустрията като газов „остров“ заради ограничения тръбен капацитет за свързване със Северна Европа.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в четвъртък, че е обсъдил нов тръбопровод с лидерите на Испания, Португалия и Франция и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Той допълни, че ще има и „други връзки между Северна Африка и Европа, които ще ни помогнат да диверсифицираме (енергийните) си доставки“.

Европа трябва да намери начини да преустрои вътрешните си тръбни артерии, които са проектирани въз основа на допускането, че голяма част от доставките за континента ще идват от Русия.

Дори Европа да успее да осигури алтернативни доставки като LNG или по-голям тръбопроводен износ от страни като Норвегия и Алжир, има притеснения от затруднения с придвижването на доставките на изток към по-близки до Русия страни.

Цените на газа на едро в Европа нараснаха почти десетократно спрямо средното ниво в последните десет години.

ЕС се опитва да наложи „солидарност“ в споделянето и съхраняването на енергийни доставки сред страните членки преди очакваната трудна зима. Но все още има въпросителни за правилата и договорите, управляващи разпределението на ресурсите, ако се стигне до повсеместен недостиг.

Коща съобщи, че до завършването на новия тръбопровод, пристанищният град Синеш на югозападното крайбрежие на Португалия може да бъде използван като логистичен хъб за пренос на LNG към останалата част от Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Дрогаре-антиваксъре-дападжии , защо в Испания и Португалия газчицата по борсите е по-ефффтина от рассийските тръби издихания ... ?! ... Иначе по темата , иде реч за трасе 1250км , с капацитет от 7млрд кубика и прогнозна цена от 3млрд евра . Интересен факт ще пренася и зелен водород . Втори интересен факт , испанците строят терминал за втечняване на газ в Канада , ще си внасят и от там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още