IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" увеличава доставките за Унгария през България

Унгария твърди, че има "прагматични отношения" с Русия от началото на войната в Украй

09:49 | 14.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" увеличава доставките на природен газ за Унгария, като ще използва трасето през "Турски поток" и България, съобщава Ройтерс. Информацията е на външното министерство на Унгария.

Доставките на "Турски поток" за август се увеличават с 2,6 млн. куб. метра на ден. За септември ще се водят допълнителни преговори.

Унгария е една от страните с най-голяма зависимост от руския природен газ - над 85% от вноса на газ. За разлика от останалите държави в ЕС обаче властите в страната не направиха опит да диверсифицират доставките, а дори увеличиха зависимостта си, преговаряйки с Москва за още 700 млн. куб. метра.

През ноември 2021 година Унгария подпоса нов дългосрочен договор за доставка на газ от "Газпром". Той предвижда доставката на 3,5 млрд. куб. метра газ годишно по "Турски поток" и през територията на България и Сърбия и още 1 млрд. куб. метра през старото трасе през Австрия. Срокът на договора е 15 години.

Според премиера Виктор Орбан Унгария има "прагматични отношения" с Русия, след като Москва започна военна инвазия в Украйна. Страната подкрепя санкциите, които Запада налага на руския режим, но успя да договори изключение при забраната за внос на руски петрол в ЕС. Будапеща е остро против санкции и срещу природния газ от Русия.

До средата на юли Унгария беше нагнетила 2,84 млрд. куб. метра газ и скоростта, с която нагнетяваше беше най-ниската за последните пет години, сочеха данните на местните регулатори. Сега газохранилищата са напълнени до 56% от капацитета им, според информацията на Gas Infrastructure Europe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът - Така е ! Време е да удвоим разходите за пренос. Ако икат :) Ако не искат довиждане. Така както направиха с нашия договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Нашия двоен агент сред приятелите на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още