IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците ще плащат солидарна добавка към повишените цени на газа

21:57 | 15.08.22 г. 1
Някои потребители ще имат право на субсидии за разходите си за отопление. Снимка: Bloomberg LP
Някои потребители ще имат право на субсидии за разходите си за отопление. Снимка: Bloomberg LP

Германското правителство съобщи, че домакинствата ще бъдат изправени пред допълнителни годишни разходи от около 290 евро, за да платят за природния газ на фона на усилията за преразпределяне на бремето от свитите енергийни потоци от Русия за Европа, пише Bloomberg.

От октомври потребителите ще трябва да плащат допълнителни 2,419 евроцента на киловатчас за природен газ, съобщи Trading Hub Europe в комюнике. Ударът от временната солидарна добавка ще бъде смекчен от субсидии за някои домакинства.

„Данъкът е последица от незаконната война на Путин срещу Украйна и от изкуствения недостиг на енергия, породен от Русия“, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред репортери в Берлин. Правителството работи по пакет от компенсации за потребителите, защото данъкът представлява „предизвикателство“ за тях, каза канцлерът Олаф Шолц в Осло след среща със скандинавските си колеги.

Данъкът се въвежда в момент, когато Европа пренасочва вниманието си към намаляването на потреблението на фона на влошаването на енергийната криза. Цените на енергията в Германия достигнаха рекорд на фона на растящите притеснения, че регионът може да не успее да генерира достатъчно електрическа енергия тази зима. Това тласка инфлацията нагоре и застрашава индустрията.

Хабек заяви, че данъкът, който ще е в сила до 1 април 2024 г., ще струва на едночленно домакинство средно около 97 евро на година, двойка ще плаща около 194 евро, а четиричленно домакинство ще има допълнителни разходи от около 290 евро.

Комуналните компании ще могат да прехвърлят разходи, за да компенсират липсващи руски доставки от началото на четвъртото тримесечие. Германия се опитва да предотврати възможността домакинствата да плащат за по-високи енергийни разходи след нашествието на Русия в Украйна. Но държавни ръководители се опасяват, че Москва може да спре напълно газовите доставки, което ги принуждава да действат.

Механизмът ще ускори инфлацията в Германия, коментират анализатори от Commerzbank Research. Банката счита, че инфлацията ще се ускори доста над 9% до края на годината. Цените на потребителските стоки в най-голямата икономиката на Стария континент нараснаха с 8,5% на годишна база през юли.

Някои потребители ще имат право на субсидии за разходите си за отопление, съобщи Хабек. Налогът следва регулация, която влезе в сила на 9 август, за да помогне на комуналните фирми, принудени да купуват по-скъп газ на спот пазара. Техните разходи нараснаха, след като Москва прекъсна потоци през ключовия газопровод „Северен поток“ към Европа.

Uniper, най-големият купувач на руски газ в Германия, разчита, че данъкът ще ѝ помогне да заздрави финансите си, след като компанията получи спасителна помощ от правителството. Енергийните компании искат от правителството да повиши цените на потребителите, за да избегнат ефекта на доминото в сектора.

„Със системата плати на тръгване всички потребители на газ може да поемат допълнителните разходи, породени от войната на Путин“, коментира Тим Келер, президент на германската индустриална асоциация Zukunft. „Търговците на газ в момента са под голям натиск да гарантират доставките на потребителите си, но без правила за корекции на цените има риск от изпадане в неплатежоспособност със сериозни последици за цялата система“, допълва той.

Вносители на газ, които са засегнати от намаляването на обемите, имат право на финансова компенсация за част от допълнителните разходи за доставка на заместители, ако газовите договори са били сключени преди 1 май, съобщава Trading Hub Europe said.

Намаляването на потреблението на газ ще помогне да се определят възможностите на Европа да премине през зимата. Стимулите за намаляване на търсенето се очаква да са в центъра на дневния ред в региона.

Газохранилищата в Германия са пълни на 76%, сочат данни на Федералната мрежова агенция BNetzA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Германците ще плащат заради неразумната и зависима политика на немските пишман държавници. Затриват си енергетика и икономика в услуга на америкосите. Така е в окупираните държави. Ние също сме сред тях. Затова само в рамките на месеци цената на тока се вдигна три пъти. А простокир-ливите ни обясняват, че така трявало да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още