IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" съобщи за задълбочаващ се спад на износа и очаква поскъпване на газа с 60%

Добивите на компанията намаляват с над 13 на сто

20:02 | 16.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският газов гигант "Газпром" съобщи за задълбочаващ се спад на износа на газ - от началото на годината до 15 август компанията е продала 78,5 млрд. куб. метра газ на пазарите извън страните от Общността на назависимите държави (ОНД), което е намаление от 36,2 на сто, става ясно от публикация на компанията в канала в Telegram.

За първите седем месеца на годината износът на "Газпром" намаля с почти 35 на сто, като ръководството ѝ посочи за основна причина за това понижение намаленото търсене на суровината в Европа. От "Газпром" заявяват и сега, че изпълняват всички заявки на своите клиенти.

Междувременно обаче "Газпром" спря доставките на газ за България, Полша, Дания и Нидерландия. Обемите по "Северен поток 1 " са едва 20% от капацитета на газопровода.

Заради ограничените количества газ в момента цената на европейските пазари надвишава 220 долара за мегаватчас, или към 2500 долара за 1000 куб. метра. От "Газпром" смятат, че през зимата цената на природния газ може да скочи с 60% до 4000 долара за 1000 куб. метра.

Добивите на "Газпром" в периода 1 януари - 15 август намаляват с 13,2% до 275,8 млрд. куб. метра. Свиване има и по отношение на търсенето на суровината в Русия - с 2,3 на сто.

В своята публикация компанията лаконично отбелязва, че расте износът на газ към Китай по споразумението с CNPC. Доставените количества редовно превишават дневните капацитети на "Силата на Сибир", посочват още от "Газпром" но без да дават повече информация нито за обеме на доставките, нито за изменението в проценти.

По данни на "Газпром" през 2021 година доставките на газ за Китай са били в обем на около 10 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
На някои спадът в износът им се задълбочава, други не могат да насмогнат да изнасят.Догодина по това време в Европа ще работят сума нови входни точки за природен газ, а Газпром ще има за основна дейност печене на чушки по горелките край Постовая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Скъп ли е зеленият водород ... ?! ... Само за протоколът питам ... :))) ... Скъп е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още