IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniper обяви загуба за над 12 млрд. евро за първото полугодие

Основна причина са по-ниските доставки на руски газ, които принудиха компанията да плаща по-високи цени на други места

13:14 | 17.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската компания за комунални услуги Uniper, която си подсигури държавен спасителен заем в размер на 15 млрд. евро миналия месец, отчете нетна загуба в размер на 12,3 млрд. евро за първото полугодие основно заради по-ниските доставки на руски газ, които я принудиха да плаща по-високи цени на други места, съобщава Ройтерс.

„От месеци Uniper играе жизненоважна роля в стабилизирането на газовите доставки на Германия – на цената на загуба за милиарди в резултат на острия спад на доставките от Русия“, заяви главният изпълнителен директор Клаус-Диетер Маубах.

Акциите на компанията поевтиняха с 2,6% в предпазарната търговия.

Uniper – най-големият вносител на руски газ в Германия, заяви, че над половината от нетната загуба се дължи на значително намалените доставки на газ от Москва, която сви потоците през „Северен поток 1“ до една пета.

Загубата включва и отписвания за 2,7 млрд. евро, свързани с отменения тръбопровод „Северен поток 2“, който Uniper подкрепяше финансово, както с активи, свързани с руския бизнес на компанията Unipro.

“Най-неотложната задача за Uniper е да открие алтернативни доставки на газ“, коментира анализаторът на Third Bridge Алегра Доус, добавяйки, че очаква доставките на втечнен природен газ чрез планиран управляван от Uniper терминал във Вилхемсхавен до първата половина на 2023 г.

Като част от държавния заем Германия ще поеме дял от 30% в Uniper и се ангажира с кредитни линии за 9 млрд. евро чрез държавния кредитор KfW, 5 млрд. евро от които вече са изтеглени.

„Това ще предотврати верижна реакция, която би причинила много повече щети. Нашият основен приоритет сега е бързото прилагане на пакета за стабилизиране", каза Маубах.

Uniper очаква пакетът да бъде одобрен на извънредно общо събрание през есента.

Uniper каза още, че не може да даде прогноза за 2022 г., като каза допълни, че очаква загуба. Прогнозите са печалбата да се подобри през следващата година и целта е да се напусне „зоната на загуба“ в началото на 2024 г., каза главният финансов директор Тиина Тумела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още