IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Вносът на руски газ в ЕС през юли спада със 70 на сто

Според експертите е под въпрос дали европейците ще успеят да изпълнят обявената по-рано забрана за внос на дизелово гориво

17:06 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През юли вносът на руски природен газ в Европейския съюз е намалял с около 70 на сто на годишна база, като средните дневни количества са под 100 милиона кубични метра. Това сочат данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирани от Анадолската агенция.

През юли миналата година внасяното от Русия синьо гориво в Европа дневно бе около 300 милиона кубични метра, а експертите на МАЕ прогнозират за оставащите месеци на 2022 г. спад под равнището от 80 милиона кубични метра на ден. 

През първите седем месеца на миналата година държавите от Евросъюза са внасяли около 400 милиона кубични метра руска газ на ден, докато през същия период на настоящата година количествата вече са 240 милиона кубични метра дневно.

Значителна част от европейските санкции, наложени върху Русия след началото на войната ѝ с Украйна, включваха стъпки за намаляване на зависимостта от вноса на руски изкопаеми горива.

ЕС има за цел да прекрати вноса на петрол от Русия до края на годината, като същевременно намали вноса на природен газ с две трети. Москва осигуряваше около 45 на сто от вноса на въглища в ЕС преди началото на войната, но санкциите, влезли в сила на 10 август, напълно спряха вноса на въглищата им, припомня Анадолската агенция.

Решението на руската енергийна компания "Газпром" да спре подаването на газ към някои страни от ЕС и значително да намали количеството от суровината, което пренася през тръбопровода "Северен поток 1" през юни, също допринесе за намаляване на вноса на газ от Русия.

"Газпром" спря напълно газовите потоци за България, Финландия, Полша, Дания, Нидерландия и Латвия. Количествата за Германия, Италия, Франция, Чехия, Словакия и Австрия пък бяха сериозно намалени. Първата група от държави, за която доставки бяха спрени изцяло, са имали общ обем на внос на руски газ около 22,2 милиарда кубични метра.

Освен това от 27 юли "Газпром" намали доставките по "Северен поток 1" до 20 на сто от капацитета на газопровода, като така той може да пренася максимум 33 милиона кубични метра природен газ на ден.

ЕС замени повечето от доставките на руския газ през този период с внос на втечнен природен газ .

Вносът на суров петрол от Русия намалява, вносът на дизел расте

През миналата година ЕС е внасял около 11 милиона барела суров петрол и петролни продукти на ден, от които Русия представлява източник на почти 30 на сто, съответстващо на около 3,4 милиона барела дневно.

През настоящата година вносът на руско "черно злато" спадна до 2,2 милиона барела на ден, от които почти 800 хил. барела бяха транспортирани по петролопровода "Дружба" -  една от най-големите тръбопроводни мрежи в света.

Вносът на дизелово гориво от Русия в ЕС възлиза на 500 хил. барела на ден от общо количество на петролни продукти около 1,2 милиона барела.

Според доставчика на енергийни данни Vortexa, проследяващ енергийни товари в реално време, Европа е внесла около 1,9 милиона барела суров петрол по море през юли, което съответства на 150 хил. барела по-малко от юни, май и април и с 800 хил. барела по-малко от усреднените стойности през първите три месеца на годината.

Същевременно Европа внася повече от 6 милиона барела на ден суров петрол от източници, които не се намират на континента (включително Русия), или с 1,25 милиона барела повече спрямо първото тримесечие на годината, изчисляват експертите на Vortexa.

През юли вносът на дизелово гориво от Русия обаче се е повишило до необичайно високо ниво от 680 хил. барела, което е с 13 на сто повече в сравнение с юни и с 22 на сто спрямо миналогодишния юли. 

Според експертите е под въпрос дали европейците ще успеят да изпълнят обявената по-рано забрана за внос на дизелово гориво, като се има предвид "рекордните цени на дизела, наблюдавани през последните пет месеца, нарастващата, а не намаляваща зависимост на Европа от руския дизел, ограниченията на глобалната система за рафиниране и вероятната значителна роля на дизела като резервно гориво на газа".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още