IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мианмар ще внася горива от Русия

Бензинът от Русия е предпочетен заради "качеството си и ниската си цена", заяви говорител на военната хунта в страната

14:29 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Управляваната от военните Мианмар възнамерява да внася руски бензин и мазут, за да облекчи положението с доставките в страната и с повишаващите се цени, съобщи говорител на хунтата. Така Мианмар става поредната развиваща се страна, вземаща подобно решение, на фона на световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

"Получихме разрешение да внасяме бензин от Русия", посочи военният говорител на пресконференция и добави, че бензинът от Русия е предпочетен заради "качеството си и ниската си цена".

Доставките на мазут се очаква да започнат да постъпват през септември, според медийни публикации.

Говорителят на мианмарските военни заяви, че водачът на хунтата ген. Мин Аун Хлайн е обсъждал петрола и газа при посещението си в Русия миналия месец. В момента Мианмар внася горивата си през Сингапур.

Освен това Мианмар ще обмисли извършването на съвместни сондажи за нефт с Русия и Китай, каза говорителят.

Тази страна от региона на Югоизточна Азия поддържа приятелски отношения с Москва в момент, когато и двете държави са подложени на санкции от Запада - Мианмар заради военния преврат, свалил от власт демократично избраното правителство миналата година, а Русия заради нахлуването в Украйна, което нарича "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

Генералите са сформирали Комисия по закупуването на руски петрол, който ще упражнява надзор върху покупките, вноса и транспорта на горивата на разумни цени съобразно нуждите на Мианмар, се казва в съобщение в местния държавен вестник от вчера. Комисията ще оглави приближен на ген. Мин Аун Хлайн.

Освен от политически смутове Мианма беше обхваната и от значително повишение на цените на горивата и спирания на тока, което накара генералите да прибегнат към вноса на мазут, който може да бъде използван като гориво за електроцентралите.

От преврата през февруари миналата година цените на бензина са се повишили с около 350% до цени от 2300-2700 кията (около 1 долар) за литър.

През изминалата една седмица бензиностанциите в различни части на Мианмар бяха принудени да затворят заради недостиг на гориво.

Русия е и основен доставчик на оръжие за мианмарската армия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още