IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е приела офертата за един танкер с втечнен природен газ през октомври

Усилията оттук-нататък ще бъдат насочени към намирането на възможно най-ниски ценови варианти за доставка на газ

19:21 | 19.08.22 г. 4
Служебният министър на енергетиката Росен Христов. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Служебният министър на енергетиката Росен Христов. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

България е договорила слот за разтоварване на един танкер с втечнен природен газ в Турция и е приела офертата на американската компания „Шиниър“ за доставка на един кораб през октомври. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в министерството на енергетиката, свикан във връзка с изтичащата днес оферта за доставка на втечнен природен газ.

Срокът за отговор от българското правителство на офертата на американския доставчик на втечнен природен газ изтече в 18 ч. 

„За ноември и декември не можахме да намерим слотове на цена, която прави доставката икономически изгодна. Затова „Шиниър“ коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия“, допълни министърът.

Вчера Христов съобщи, че американската компания е отказала да удължи срока за потвърждаване на офертата. Дни преди да предаде властта на служебното правителство бившият премиер Кирил Петков обяви оферта за доставка на седем танкера - три до края на тази година и още четири за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебният кабинет намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. 

Христов уточни, че доставката на втечнения природен газ през октомври ще бъде в Турция, както бяха доставени и предишните два танкера на компанията „Шиниър“. „Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки“, заяви Христов и допълни, че с общи усилия с турската страна са успели да осигурят слотове за разтоварване. „Благодарен съм и на компанията „Шиниър“, която прояви гъвкавост и запази условията за доставка на един танкер“, посочи Христов.

Министърът заяви, че по този начин е обезпечено голяма част от необходимото количество природен газ за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия. „Продължаваме работата за осигуряване на достатъчно количество газ. Оттук-нататък усилията ще бъдат насочени към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на газ на конкурентни цени“, каза Христов.

„В момента количествата не ни притесняват толкова, имаме оферти за доставка на газ. Най-много ни притеснява цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените“, отбеляза енергийният министър.

Той посочи, че в момента страната ни получава газ на цени над 300 лв. за мегаватчас, което според него е гранично равнище за повечето компании от индустрията. „На тази цена ще предизвикаме инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании“, заяви Христов.

Затова оттук-нататък фокусът ще бъде върху намирането на възможно най-ниски ценови варианти за доставка и за системни доставки на природен газ, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Газпром умре, Русия ке падне, Путин на въже, Лавров куче да го е*е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Дан
преди 1 година
Тия 300 евро на мвчас, на които уж доставяме газ - грешка на автора ли са или лапсус на министъра? Вероятно става въпрос за 300 лв.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Въртим, сучем, ама трябва да върнем газпром. Че те баща, те майка! Кой иначе ще даде пари на колегите? Кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Мъчат се да намъкнат фирмите на гъспром , да продължат да спекулират на пазарът ... Нищо , след изборите ще се сключи няколко годишен договор , изключващ рассийските газове изобщо ... Тва севернонигерийската е най-ненадеждната дестинация , задминават по проззззтотия Боко Харам в Нигерия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още