IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ ще доставят втечнен природен газ и дизел на Германия още от тази година

Сделката беше договорена по време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в страната

17:32 | 25.09.22 г. 1
Германският канцлер Олаф Шолц (център ляво) позира с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (център дясно) при посещението си в ОАЕ. Снимка: EPA/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц (център ляво) позира с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (център дясно) при посещението си в ОАЕ. Снимка: EPA/БГНЕС

Abu Dhabi National Oil Corp. ще доставя втечнен природен газ на Германия, стана ясно по време обиколката на германския канцлер Олаф Шолц в страните от Персийския залив, на която той се стреми да договори енергийни доставки за най-голямата икономика на Стария континент, предава Bloomberg.

Сделката беше обявена при втората спирка на Шолц в пътуването му през уикенда. В събота той беше в Саудитска Арабия, а след Обединените арабски емирства ще се насочи към Катар. Шолц е придружаван от делегация, в която влизат главните изпълнителни директори на ThyssenKrupp, SAP, Airbus и Siemens Energy.

Обявеното в неделя споразумение предвижда ADNOC да доставя 137 хил. куб. м втечнен природен газ за плаващия терминал на RWE в Брунсбютел близо до Хамбург още от края на декември. Още доставки ще бъдат направени догодина.

„Трябва да гарантираме, че коалицията за втечнения природен газ в света напредва до етап, в който високото търсене може да бъде задоволено“, каза Шолц в Абу Даби.

Германия създава плаващи терминали за внос на втечнен природен газ и някои инсталации се очаква да бъдат готови тази зима.

Газовата сделка е подкрепа за Шолц в момент, когато правителството се бори да компенсира спрените руски доставки по ключовия газопровод „Северен поток 1“. Германските ръководители са все по-притеснени от режим на тока и на потреблението тази зима, а икономиката се насочва към рецесия.

ADNOC се договори и с Wilhelm Hoyer за доставка на 250 хил. тона дизел на месец през 2023 г., съобщи държавната осведомителна агенция на ОАЕ WAM. Енергийната компания направи първата си директна доставка на дизел в Германия през септември.

Отделно от това базираната в Абу Даби компания Masdar ще преследва още благоприятни възможности за вятърна енергия в Северна Европа и германската част от Балтийско море, за да повиши производството на възобновяема енергия до 10 гигавата до 2030 г., съобщава WAM.

В Катар Шолц и емирът на страната се очаква да обсъдят дългосрочни планове за доставка на газ и водород. Катарският енергиен министър съобщи в събота, че преговорите с RWE и Uniper по дългосрочни договори за втечнен природен газ продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
ОПЕК+ а ... :))) ... ОАЕ и Катар си опичат работата , щото след има-нема две петилетки с петролът кой откъде е и поживо-поздраво ... Двата най-големи континентални пазара на автомобили в света ще са електрифицирани окончателно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още