IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На теория Китай може да се възползва от евтиния руски газ, но каква е реалността?

Китайската икономика е зависима от петрол и от въглища и преходът към газ би бил дълъг и скъп процес, смятат анализатори

10:50 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На теория Китай може и да се възползва от евтиния руски газ, но има един проблем - китайската икономика е силно зависима от въглища и петрол, не толкова от газ, пише в анализ The Wall Street Journal. Преходът към газ ще бъде дълъг и не евтин процес, допълва още изданието.

Китай е сочен като опция за Русия, която загуби дългогодишните си клиенти на петрол и природен газ. В последните седмици Пекин и Москва договориха увеличаване на количествата природен газ през следващите години, макар и още да липсва нужната инфраструктура за доставката им. Но в същото време войната, която започна Москва в Украйна, увеличи цените на въглищата и петрола, което е допълнителна тежест за китайската икономика, която вече изпитва проблеми в имотния сектор и се бори с обезсърчаването на потребителите.

През 2020 година делът на природния газ в крайното енергийно потребление на Китай е едва 8,4%, а на въглищата - 57%. За разлика от САЩ и Европа страната залага на своите енергийни запаси - въглища, които са в големи количества, макар и с невисоко качество. През последните години природният газ съставлява около 30% от енергийния микс на САЩ и около 25% - на Европа, допълва още WSJ.

В момента държавният контрол върху цените на въглищата дава известно предимство за китайските производители и потребители, но дори и с голямата отстъпка, с която Китай купува руския петрол, цената му е с около 40% по-висока, отколкото през 2019 година. По отношение на въглищата нещата са дори по-зле - през август средната цена, при която Китай внася въглища е 140 долара на тон, спрямо 70 долара в края на 2019 година. Част от този внос може да бъде заменен от вътрешния добив, но заради ниското качество на китайските въглища в страната предпочитат да ги смесват с индонезийски или австралийски. Това означава, че Пекин не може да избегне влиянието на поскъпването на енергийните суровини в последните месеци.

Китай може да се облагодетелства от евтиния руски петрол, произвеждайки горива, които продава на международните пазари. Именно това се наблюдава през август - износът на горива от китайските рафинерии записва рязко увеличение. В същото време обаче индустрията, която разчита на петрол, не се възползва особено до този момент. Например през лятото световните цени на етилена, основа за повечето пластмасови изделия, се оказаха по-ниски от китайските цени на нафтата - основната суровина за производството на етилен, получавана от петрол.

Някой ден Китай ще може да се възползва от евтиния петрол и природен газ от Русия, но засега икономиката всъщност е под натиск на високите цени на въглищата и на петролните сортове от САЩ и Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Мецобик
преди 1 година
Закопават се все повече руските люде и юе страда народа десетилетия заради една върхушка избранници живеещи си луксозно. Но от друга страна като са толкова заспали си го заслужават може би... Докато китайците построят нови тръби, терминали, преоборудват заовдите си, индрустрия и всичко ще минат минимум 5-10 години в най-добрия случай, а дотогава от какво ще се издържа Русия като Европа я отряза. Вижте, че всички започнаха нови проучвания за шистов газ, шелфове, мелфове...??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още