IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 държави влизат в алианс за производство на чист водород

Войната в Украйна застрашава енергийната сигурност на бедните на ресурси държави

13:36 | 26.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 20 държави се включиха в инициатива за съществено увеличаване на производството на чист въглерод - от 1 млн. тона днес до 90 млн. тона през 2030 година, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение от Министерството на индустрията в Япония.

Споразумението е подписано от САЩ, Германия, Австралия и други по време на среща на енергийните министри в Токио.

Много държави по света, които са бедни на ресурси, сред които и Япония, страдат сериозно от енергийната криза, причинена от войната в Украйна, посочват от японското ведомство. Руската инвазия предизвика несигурност на енергийните пазари, влоши доставките и изстреля нагоре цените на енергоизточниците, допълват още оттам.

Производството на зелен водород може съществено да повиши енергийната сигурност, както и да подпомогне за постигане на климатичните цели, се казва още в съобщението, но без да се посочват повече подробности относно целите за производството на чистия водород.

Водородът е ключов за декарбонизацията на индустрии като стоманената или химическата, които разчитат на изкопаемите горива за производството. Той е и в основата на плановете на Токио за въглеродна неутралност до 2050 г.

Според изчисленията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) светът се нуждае от 95 млн. тона нискоемисионен (син или зелен) водород до 2030 г., за да изпълни своите цели за нулеви емисии до 2050 г. Синият водород се произвежда от природен газ, но с технология за улавяне и съхраняване на емисиите. По този начин той също се приема като чист източник на енергия.

Междувременно екологичната организация Ember коментира в свой анализ, че до 2030 г. светът трябва да намали наполовина емисиите въглероден диоксид, за да избегне най-лошите сценарии за климата. Според анализите това означава, че до 2040 г. въглищата трябва да останат в историята. Страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) трябва да спрат да използват въглища до 2030 г.

Въглищата емитират около 1/5 от опасните за атмосферата парникови газове, което ги прави един от основните замърсители, допълват още еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
DS66
преди 1 година
За въглища, които да се изгорят с КПД 32% става въпрос, никакъв чист водород не могат да произвеждат, те дори нямат знанията за това да произвеждат ефективно водород с електрически ток. В тези машини има такива груби грешки, а да се произвеждат евтини в мащаб дори не може да се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
DS66
преди 1 година
След като засилиха употребата на въглища, също не са в състояние да използват енергия от атомни централи, защото им излизат много скъпи. С каква енергия ще се произведат тези неща за производството на ток за чист водород ? Ще изгорят още повече въглища. Сега както ги горят е безумие, количеството топлинна енергия от окисляване на въглерод е много по малко отколкото ако първо от въглищата се синтезира газ и той да се изгори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още