IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа бавно се отказа от руския петрол

Северна Европа внася едва 1/4 от количествата руски петрол, купувани преди войната в Украйна

10:48 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Около два месеца преди ембаргото за руския петрол да влезе в сила доставките по море за Европа са малко над половината спрямо месеците преди началото на войната в Украйна, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация за танкерите, превозващи петрол и тръгващи от руските експортни терминали.

Агенцията допълва, че вносът на руски петрол ще продължи да бъде притискан с наближаването на декември, когато в сила ще влязат и санкциите на ЕС, одобрени през май.

Страните от Северна Европа внасят около 300 хил. барела на ден, или около 1/4 от количествата преди войната в Украйна.

Данните на Bloomberg показват още, че отклоняването на потоците от Европа към Азия започва да намалява. Три големи купувача на руски петрол извън страните от ЕС - Турция, Индия и Китай, се намесиха в първите месеци и запълниха дупката за износа на Русия. Но от средата на август е виден спад на доставките и за тях - от средата на август до 23 септември те са с 460 хил. барела надолу.

Доставките на руски петрол за Китай, Индия и Турция. Източник: Bloomberg Доставките на руски петрол за Китай, Индия и Турция. Източник: Bloomberg

Приходите на Кремъл от продажбата на петрол ще се изправят пред още предизвикателства, сред които и намаляващите цени на петрола на световните пазари. Вероятно приходите от продажбата на петрол за Русия ще достигнат най-ниското си ниво от февруари 2021 година насам, посочва още Bloomberg.

Приходите от продажбата на петрол за Русия ще достигнат най-ниското си ниво от февруари 2021 година насам

Това намаление ще бъде компенсирано за хазната с изплащането на дивиденти. Агенцията припомня, че за първото полугодие "Роснефт" отчете увеличение на печалбата с 13% до 432 млрд. рубли (7,4 млрд. долара). 40% от капитала на дружеството е собственост на руската държава.

Данните на Bloomberg за Европа показват известно намаление на доставките на петрол от Русия за Турция през последните четири седмици. В северните части на Европа купувачи на руски петрол остават само Нидерландия и Полша, а обемите са намалели съществено спрямо началото на военния конфликт в Украйна.

Доставките по Черно море отчитат леко възстановяване след спад през последните месеци. Основен купувач в региона е България.

Доставките на руски петрол през Черно море. Източник: Bloomberg Доставките на руски петрол през Черно море. Източник: Bloomberg

Приходите от износа на петрол на Русия се увеличават до 154 млн. долара през седмицата 19-23 септември, допълва още Bloomberg, цитирайки данните на руското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още