IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство подозира целенасочена атака срещу „Северен поток“

Възможни са два сценария – или атака от Украйна, или операция под „фалшив флаг“ от страна на Русия

10:33 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Първо спадна налягането в газопровода „Северен поток 2". Един ден по-късно налягането спадна и в германско-руския енергиен тръбопровод „Северен поток 1". Капацитетът на тръбопровода непланирано спадна до нулата. Германското правителство смята, че това не е съвпадение. Според материал на германския всекидневник Tagesspiegel се предполага, че тръбопроводите са били повредени от целенасочени атаки.

„Нашето въображение вече не допуска сценарий, при който това да не е целенасочена атака", казва източник, запознат с оценката на федералното правителство и федералните власти. Tagesspiegel го цитира още да казва: „Всичко говори против съвпадение". 

За да се идентифицира подобна предполагаема атака, трябва да се изследва морското дъно. Според информирани източници за това са необходими подводници и военни водолази. В статията се споменават и две възможни предположения. 

Първият сценарий предполага украински или свързани с тях сили да са извършили нападения, за да гарантират, че газът от Русия ще постъпва в Централна Европа само по украинските газопроводи или по газопровода "Ямал", минаващ през Полша.

Вторият сценарий е за операция под т. нар. „фалшив флаг" от страна на Русия, която да обвини Украйна. По този начин Москва може да се стреми да задълбочи енергийната криза и евентуално да повиши още повече цената на газа, предполага Tagesspiegel. Според източници от сферата за сигурност в Берлин подобна атака може да е била планирана още преди спирането на газовите доставки. 

Възможно е причината да е теч в близост до остров Борнхолм

През нощта срещу понеделник такова понижение на налягането вече е било засечено в сестринския газопровод "Северен поток 2", но само в една от двете тръби. В понеделник отговорните морски органи установиха, че вероятната причина е теч югоизточно от датския остров Борнхолм. Отговорните органи са създали зона за безопасност от пет мили като предпазна мярка. Въздушното движение на височина под 1000 метра е преустановено. Разследванията продължават.

„Някъде трябва да има дупка", заяви говорителят на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек малко след като проблемът стана известен. Обикновено налягането е 105 бара. Сега то е било само 7 бара от германската страна. Изследването на причината за Nord Stream 2 AG е много трудно: компанията е подложена на санкции, няма почти никакъв персонал, а средствата са замразени. По информация на Лисек в Лубмин, мястото, където тръбопроводът достига до Германия, няма служители на Nord Stream 2 AG.  

В понеделник следобед отговорният датски орган издаде съобщение за теч. Наблюдавано е било и изтичане на газ. Течът е опасен за корабоплаването, затова плаването е забранено в радиус от пет морски мили от въпросната позиция, поясняват датските власти. А според германската неправителствена екоорганизация Deutsche Umwelthilfe (DUH) няма голяма опасност за околната среда, поне в краткосрочен план.

Въпреки втория инцидент в рамките на 24 часа германското икономическо министерство и мрежовата агенция не виждат никакво въздействие върху сигурността на доставките в Германия. „Откакто Русия спря доставките в началото на септември, през „Северен поток 1" не е преминавал повече газ. Въпреки това нивата на съхранение продължават да се увеличават постоянно. В момента те са около 91%".

И макар че газопроводът "Северен поток 2" така и да не беше пуснат в експлоатация след завършването му, а само веднъж беше запълнен с газ, до началото на септември газ постъпваше в Германия по газопровода "Северен поток 1". След като преди това намали доставките си по тръбата, руската държавна компания „Газпром“ ги спря напълно, позовавайки се на теч на нефт в компресорната станция „Портовая“.

Газопроводът „Северен поток 2" е с дължина 1230 км от Русия през Балтийско море до Германия. Той бе завършен и напълнен с газ, но през него никога не е внасяна суровината. Германското правителство спря процедурата за одобрение на завършения газопровод през февруари, малко преди руското нападение срещу Украйна, а след това подчерта, че пускането в експлоатация е изключено.

Малко преди руската атака срещу Украйна САЩ вече бяха наложили санкции на Nord Stream 2 AG и направиха невъзможно осъществяването на бизнес с базираната в Швейцария компания. Едва наскоро заплахата от банкрут беше предотвратена за пореден път, след като компетентният съд удължи временния мораториум до 10 януари 2023 г.

Това означава, че кредиторите не могат да събират парите си поне до януари. Назначеният от съда попечител може да провери дали преструктурирането или споразумението с кредиторите има шанс за успех. В противен случай трябва да се открие производство по несъстоятелност съгласно швейцарското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още