IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерконекторът с Гърция получи Акт 16

Обектът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври, когато ще бъде осигурено и потичането на газ по съоръжението

12:53 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив МРРБ
Снимка: Архив МРРБ

Има издадено разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция. Това обяви на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той отчете издаването на разрешението като огромен успех за служебното правителство с осигуряване на техническата възможност за пускане на обекта.

Министърът напомни, че проектът беше разделен на два етапа, за да се работи без проблеми.

„Обектът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври, когато ще бъде осигурено и потичането на газ по съоръжението“, обяви арх. Иван Шишков.

Той благодари на медиите за коректното отразяване на събитията около изграждането и напомни, че "всички страдахме и всички се вълнувахме от начина, по който ще бъде завършен обектът".

"Вече си отдъхваме и от 1 октомври той ще може да бъде пуснат в експлоатация без нарушение на никакви норми", увери министърът.

В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очакват днес да получат всички документи, включително и разрешителното за ползване, за да може работната група да подготви своя доклад, съобщи по-рано днес председателят на регулатора Иван Иванов. Очакванията са, че на 30 септември на закрито заседание на комисията ще бъдат издадени всички необходими разрешителни за влизане в експлоатация на съоръжението. 

Официалната церемония по откриването ще се проведе в София на 1 октомври, а поканена за участие в нея е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В страната се очаква и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, а президентът на България Румен Радев е поканил на церемонията и държавните глави на Сърбия, Северна Македония и Азербайджан Александър Вучич, Стево Пендаровски и Илхам Алиев, както и премиера на Румъния Николае Чука. 

На българска територия съоръжението е с дължина 140 км, а през него България ще получава договорените количества газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб.м годишно. Идеята за газовата връзка с Гърция се зароди след газовата криза през 2009 година. Шест години по-късно акционерите взеха и окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора. Пандемията от коронавируса забави строителните дейности и това наложи и временна промяна на трасето, по което България получава газ от Азербайджан.

Въвеждането в експлоатация на IGB е от съществено значение за страната в момент на енергийна криза, защото през тази входна точка България получава азербайджанския газ по договорената преди години цена, която е по-ниска от сегашната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още