IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таван на цената на газа - само за руския газ или за всички доставчици?

Ще бъдат оценени мерките за сигурност на енергийната инфраструктура у нас, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов

16:47 | 30.09.22 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Основният спор по време на заседанието на енергийните министри днес (30 септември) е бил по отношение на евентуален таван на цената на газа, коментира след срещата служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че е имало предложение таванът да бъде само за руския природен газ, или само за газа, който се използва за производство на електроенергия или за всички доставчици.

Българската позиция е, че таванът трябва да бъде наложен на всички доставчици, защото в противен случай това би било санкция, а не мярка за стабилизиране на икономиката, обясни още Христов. Според него това са нагласите и сред повечето държави в общността.

В началото на седмицата 15 държави, сред които и България, поискаха от ЕК налагане на таван на цената на газа, за да се справи общността с растящата инфлация. Според Брюксел и противниците на мярката  обаче това може да доведе до ограничаване на доставките на газ на пазара. От ЕК предлагат други алтернативи, сред които и смяна на индекса, с който се образува цената на газа в Европа - на нидерландската борса TTF.

Има много силна логика зад тези предложения и очаквам да се консолидираме около тях, заяви Христов.

Енергийният министър разказа, че с неговите колеги са били обсъдени и взривовете по трасето на "Северен поток". Позицията на страните, край чиято територия се случиха инцидентите, смятат, че става дума за умишлени действия и тече разследване. Христов каза, че България се отнася много сериозно към случилото се, защото през страната ни преминава инфраструктура за пренос на руския газ в Европа - продължението на "Турски поток".

Той допълни, че ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за обезпечаване на сигурността на тази инфраструктура, както и на всички останали енергийни обекти, включително и новата газова връзка с Гърция (IGB). "Трябва да обсъдим дали сегашните мерки за охрана са достатъчни", заяви Христов пред български журналисти в Брюксел.

Росен Христов не смята, че може да се стигне до спирането на "Турски поток", каквито опасения вече се появиха. Нидерландският регулатор отне предсрочно лиценза за преноса на проектната компания на газопровода South Stream Transport. Според информация на Радио "Свободна Европа" това е накарало ръководството на компанията да преустанови всички договори за ремонт и поддръжка на газопровода.

По време на заседанието са били обсъдени още преразпределение на печалбите на енергийните дружества и ограничаване на потреблението. Христов припомни, че в България това вече се случва, но сега към фонда, в който влизат средства от държавните производители на електроенергия, ще се добавят още и средства от неочакваните печалби на частните производители.

Редно е те да поемат своя дял в решаването на енергийната криза, допълни още енергийният министър. Той допълни, че в тази схема едва ли ще влезе "Лукойл България", която работи "на ишлеме" и не реализира печалби. Енергийният министър анонсира и промяна при разпределението на средствата по съществуващата схема и средствата ще се насочват към тези, които имат най-голяма нужда.

"Газпром" още не отговаря на запитванията на българската страна, но това не притеснява Христов, защото успяваме да си набавим нужните количества газ на достатъчно конкурентна цена. Опитваме се да бъдем коректни при изпълнението на договора, заяви още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Ами то руски газ вече няма откъде да дойде. Значи тази закана се отнася за всички останали доставчици..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още