IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър очаква бизнесът да пести активно енергия 

Енергийното министерство се занимава с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции, каза Росен Христов

22:48 | 30.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Росен Христов проведо брифинг за медиите. БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Росен Христов проведо брифинг за медиите. БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Предвидените мерки за намаляване на консумацията на ток в България ще бъдат обвързани с помагане за разликата в цените за тока, така че тези помощи да зависят от резултатите в две направления — намаляване на консумацията общо, като по принцип е добре и за цялата икономика, и намаляване на разходите в пиковите часове. Това мнение изказа по време на брифинг на Летище София служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БГНЕС. По думите му това помага на енергийните компании да си балансират производството. 

„Очакваме, че индустрията ще подкрепи мярката и ще се включи активно. За домакинствата не се предвиждали някакви задължителни мерки, но така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен и по-енергоефективен особено в период на криза", заяви Христов. 

Той подчерта, че енергийното министерство се занимава с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции. 

„Нас ни интересува стабилизирането на цените на газа общо и с намалелите количества за Европа, където в момента руският газ представлява около 10% от общия газ, който се консумира, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува, затова и нашето предложение е мерките да са адекватни върху целия пазар и всичкия газ", обясни енергийният министър. Той е категоричен, че така ще може да се стабилизират цените. 

„Много е важен какъв ще бъде таванът на цената и дали това ще е някакъв фиксиран таван, или по-скоро ще бъде някаква рамка, в която цените да се движат", каза Христов. По думите му това ще реши крайната позиция на страната и дали тя ще подкрепи подобни мерки. Той е категоричен, че голямото значение е в детайлите. 

„Чакаме сега Европейската комисия да подготви реалния пакет и тогава ще оценим нашата позиция", допълни министърът на енергетиката. 

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон също пристигна с Христов в България, за да присъства на церемонията в НДК по повод официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора България-Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
onezero007
преди 1 година
Що е то държава дето произвежда много и супер евтин ток, но съдира бизнеса и потребителите с безбожни цени на тока, ще въвежда икономии, въпреки че произвежда двойно повече от необходимото, може и до режим на тока да стигне - това е еврогейташкия комунистически съюз в цялата му прелест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още