IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Течовете на „Северен поток" са „умишлен акт на саботаж“ 

САЩ планират да изпратят водолази на мястото на инцидента, за да помогнат в разследването

22:59 | 30.09.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че масивният теч от газопроводната система „Северен поток" в Балтийско море е умишлено действие и че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента, предава Bloomberg. 

„Това беше умишлен акт на саботаж. И сега руснаците бълват дезинформация и лъжи", заяви Байдън пред репортери в петък в Белия дом.

„Работим с нашите съюзници, за да стигнем до дъното какво точно се е случило, и по мое указание вече започнахме да помагаме на нашите съюзници да засилят защитата на тази критична инфраструктура", добави той.

Макар че Байдън не представи доказателства за извода на САЩ, неговите изказвания бяха най-силното американско изявление досега относно твърденията, че саботаж е предизвикал подводните експлозии. По-късно неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че поради дълбочината на газопроводите атаката е изисквала „известна степен на сложност".

Но той отказа да припише вината на Русия, като заяви, че САЩ се нуждаят от повече информация за инцидента. Съливан заяви, че САЩ не смятат, че някой съюзник от НАТО е отговорен.

„Не искам да изпреварвам събитията по отношение на твърденията как точно се е случило това или кой точно го е направил, докато не стъпим на солидна основа", каза Съливан.  

Русия да каже "не сме били ние" е все едно да каже „не съм аз крадецът".
Роберт Хабек
министър на икономиката на Германия

Байдън заяви, че САЩ планират да изпратят водолази на мястото на инцидента, за да помогнат в разследването. Досега са открити четири теча в газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2".

Часове по-рано Норвегия обяви, че засилва патрулирането на енергийните съоръжения в страната и че Германия, Франция и Обединеното кралство оказват съдействие, като засилват наблюдението над петролните и газовите инсталации в Балтийско и Северно море. Частните компании, включително ConocoPhillips и TotalEnergies SE, повишиха сигурността си след течовете и след съобщенията за безпилотни летателни апарати в близост до техните офшорни съоръжения.

По-рано в петък цените на природния газ в Европа се понижиха, тъй като министрите подкрепиха мерки за овладяване на енергийната криза в региона.

По-рано в петък руският президент Владимир Путин обвини САЩ и техните съюзници, че са организирали взривовете, насочени срещу газопроводите, по време на реч, в която обсъждаше превземането на украинската територия от Русия, но не представи доказателства в подкрепа на твърденията си. Байдън категорично отхвърли отговорността на САЩ.

„Просто не слушайте това, което казва Путин", каза Байдън. „Това, което той казва, ние знаем, че не е вярно“. 

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек предположи в петък, че отричането на Путин може да е опит за прехвърляне на отговорността, като същевременно заяви, че лидерите трябва да изчакат резултата от провежданото разследване. Президентът на САЩ Джо Байдън говори в зала „Рузвелт" на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в петък, 30 септември 2022 г. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg Президентът на САЩ Джо Байдън говори в зала „Рузвелт" на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в петък, 30 септември 2022 г. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

„Русия да каже "не сме били ние" е все едно да каже „не съм аз крадецът"," каза Хабек пред репортери в петък в Брюксел след срещата на министрите на енергетиката от ЕС. 

Байдън също така заяви, че САЩ и светът няма да признаят опита за анексиране от страна на Русия и няма да бъдат „сплашени от Путин и неговите безразсъдни думи и заплахи".

„Той не може да завземе територията на съседа си и да се измъкне от отговорност", каза Байдън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
БТА- ''....Русия днес наложи вето на резолюция на ООН, в която се осъждат нейните "незаконни" референдуми в четири украински региона, предаде Асошиейтед прес....Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви преди гласуването, че в случай на руско вето САЩ и Албания, които са подготвили резолюцията, ще я представят пред 193-членното Общо събрание на ООН, където няма права за вето, "и така ще покажат, че светът все още е на страната на суверенитета и защитата на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: DS66 ... То и Нечестивият занулен денацификатор разправяше че ги чупят кат орехи , ама останаха без войска , танкчета , карабли и ракети ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
DS66
преди 1 година
Късно е, Байдън се хвалил че могат да го направят, да прекъснат тръбопроводите, сега и да разправя че не е той вече всички знаят кой може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още