IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Течовете на „Северен поток" са „умишлен акт на саботаж“ 

САЩ планират да изпратят водолази на мястото на инцидента, за да помогнат в разследването

22:59 | 30.09.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че масивният теч от газопроводната система „Северен поток" в Балтийско море е умишлено действие и че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента, предава Bloomberg. 

„Това беше умишлен акт на саботаж. И сега руснаците бълват дезинформация и лъжи", заяви Байдън пред репортери в петък в Белия дом.

„Работим с нашите съюзници, за да стигнем до дъното какво точно се е случило, и по мое указание вече започнахме да помагаме на нашите съюзници да засилят защитата на тази критична инфраструктура", добави той.

Макар че Байдън не представи доказателства за извода на САЩ, неговите изказвания бяха най-силното американско изявление досега относно твърденията, че саботаж е предизвикал подводните експлозии. По-късно неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че поради дълбочината на газопроводите атаката е изисквала „известна степен на сложност".

Но той отказа да припише вината на Русия, като заяви, че САЩ се нуждаят от повече информация за инцидента. Съливан заяви, че САЩ не смятат, че някой съюзник от НАТО е отговорен.

„Не искам да изпреварвам събитията по отношение на твърденията как точно се е случило това или кой точно го е направил, докато не стъпим на солидна основа", каза Съливан.  

Русия да каже "не сме били ние" е все едно да каже „не съм аз крадецът".
Роберт Хабек
министър на икономиката на Германия

Байдън заяви, че САЩ планират да изпратят водолази на мястото на инцидента, за да помогнат в разследването. Досега са открити четири теча в газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2".

Часове по-рано Норвегия обяви, че засилва патрулирането на енергийните съоръжения в страната и че Германия, Франция и Обединеното кралство оказват съдействие, като засилват наблюдението над петролните и газовите инсталации в Балтийско и Северно море. Частните компании, включително ConocoPhillips и TotalEnergies SE, повишиха сигурността си след течовете и след съобщенията за безпилотни летателни апарати в близост до техните офшорни съоръжения.

По-рано в петък цените на природния газ в Европа се понижиха, тъй като министрите подкрепиха мерки за овладяване на енергийната криза в региона.

По-рано в петък руският президент Владимир Путин обвини САЩ и техните съюзници, че са организирали взривовете, насочени срещу газопроводите, по време на реч, в която обсъждаше превземането на украинската територия от Русия, но не представи доказателства в подкрепа на твърденията си. Байдън категорично отхвърли отговорността на САЩ.

„Просто не слушайте това, което казва Путин", каза Байдън. „Това, което той казва, ние знаем, че не е вярно“. 

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек предположи в петък, че отричането на Путин може да е опит за прехвърляне на отговорността, като същевременно заяви, че лидерите трябва да изчакат резултата от провежданото разследване. Президентът на САЩ Джо Байдън говори в зала „Рузвелт" на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в петък, 30 септември 2022 г. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg Президентът на САЩ Джо Байдън говори в зала „Рузвелт" на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в петък, 30 септември 2022 г. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

„Русия да каже "не сме били ние" е все едно да каже „не съм аз крадецът"," каза Хабек пред репортери в петък в Брюксел след срещата на министрите на енергетиката от ЕС. 

Байдън също така заяви, че САЩ и светът няма да признаят опита за анексиране от страна на Русия и няма да бъдат „сплашени от Путин и неговите безразсъдни думи и заплахи".

„Той не може да завземе територията на съседа си и да се измъкне от отговорност", каза Байдън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Това беше умишлен акт на саботаж. И сега руснаците бълват дезинформация и лъжи", заяви Байдън пред репортери в петък в Белия дом. === А преди 8 месеца Байчото директно се закани да унищожи Северните потоци и се похвали, че има средства да го направи. Е, направи го и както се очакваше, се развика "Дръжте крадеца!". И зелките се размирисаха по целия "дермократически" свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Държавният тероризъм срещу СП-1 и СП-2 е акт на война срещу РФ. И е повече от ясно #КОЙ го е направил. Дали и как бъзливият и мекушав Жужо ще отговори, е въпрос с понижена трудност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Байдън: Течовете на Северен поток" са умишлен акт на саботаж === Байдън каза и го направи. Сега се прави на ударен с мокър ***. Ама такива са пиндосляците - лъжовни до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, привет "красавчик". ==== https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19 Дети падиграват ли ти се, кагда увидят тебя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС истински кефиш, колко заблуден тип си! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 12
Р?мператоръ
преди 1 година
До: baybay11 - ще е интересно. Ще разберем има ли смисъл изобщо от съществуването на ООН. Защо Албания? Заради това всички ще си спомнят как САЩ им създаде втора квазидържава на исконно српска територия. В Косово имаше ли референдум? Апропо - последната антируска декларация в ООН бе подкрепена от...54 държави. Гиганти като Сан Марино, Маршаловите острови и Лихтенщайн казаха: "не" на Русия. И след това гласуване западът ще обяви "велика победа" с 53 ЗА, 20 ПРОТИВ и 120 въздържали се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao Кyхич, напиши в Гугъл: "Конфликтът с Русия: Германия подвива опашка когато ножът добре до кокъла" и чети. Спящото ти джо си го каза директно преди осем месеца. Относно разпадането, Тексас дето е планирал референдум, за да стане свободна страна, част от РФ ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: DS66 а ти представяш ли си как РФ как се разпада в мандата на Слийпи Джо! ... нема ли да е мега историческо. ... Слийпи Джо made America Great again! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: DS66 потвърждавам... докаот пихме ракия в оня долна кръчма, той се хвалеше на съседната маса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
на териториалната цялост". Така, че- лично аз очаквам с нетърпение внасянето на тази резолюция в Общото събрание на ООН и резултатът от гласуването й,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още