IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ спря доставките и за Италия

Aвстрийският оператор е отказал да потвърди "транспортните номинации" след регулаторните промени в Австрия

18:05 | 01.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според италианския доставчик Eni Русия е спряла доставките на газ за средиземноморската страна. Руската компания „Газпром" обяви, че „от днес" вече не може да доставя газ през Австрия, заявиха от Eni. В краткото съобщение не е дадено никакво обяснение. Руският газ обикновено пристига и се разпределя от италианско-австрийския граничен град Тарвизио в Италия, предава DPA. 

„Газпром“ е заявил, че вече не може да доставя суровина към Австрия. Въпреки това, според информация от Eni, самата алпийска република продължава да получава руски газ, казва говорител на Eni пред информационната агенция Ansa. 

До избухването на войната в Украйна Италия получаваше около 40% от своя газ от Русия. След това правителството в Рим и частично държавната компания Eni сключиха споразумения с няколко други държави - като Алжир - за да намалят до минимум зависимостта си от Москва. През последните месеци се говореше, че Италия все още получава около 25% от своя газ от Русия. През последните няколко дни доставените количества рязко намаляха.

По-късно в събота "Газпром" разпространи изявление, в което се казва, че е спрял газовите потоци през Австрия за Италия, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди "транспортните номинации" след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември. Руският концерн заяви, че работи за разрешаване на проблема с италианските купувачи. Eni също заяви, че се свързва с "Газпром", за да разреши проблема. E-control, австрийският енергиен регулатор, не е коментирал темата. 

Европейските страни бързат да намерят алтернативи на руския газ и да се предпазят от прекъсване на доставките, тъй като руският президент Владимир Путин продължава да прекъсва енергийните доставки за континента, за да окаже натиск върху Европейския съюз заради няколкото кръга санкции в отговор на нахлуването на страната му в Украйна. Противопоставянето се засили тази седмица, след като в ключов газопровод за Европа се появиха огромни течове, за които някои държави обвиниха саботаж.  

През последните месеци други държави от ЕС, снабдявани от „Газпром", също се сблъскаха с внезапни спирания на руските доставки: В случая с газопровода „Северен поток 1" до Германия през септември беше съобщено, че причината е предполагаемо изтичане на масло от газова турбина. Това твърдение беше отхвърлено от производителя на турбините Siemens Energy

Неотдавна бяха открити четири теча след няколко експлозии в германско-руските газопроводи в Балтийско море „Северен поток 1" и "Северен поток 2". Тръбопроводите не бяха в експлоатация, но бяха пълни с газ по технически причини. Има подозрения за саботаж. Вчера президентът на САЩ Джо Байдън повтори оценката на западноевропейските лидери, че газопроводите са били саботирани, и добави, че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента. 

Италия се е снабдила с достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира евентуален недостиг през зимата, ако Русия спре износа за страната, съобщиха запознати пред Bloomberg миналия месец. Увеличаването на очакваните доставки от Алжир и Египет ще може да покрие оставащите доставки, които Италия все още получава от Русия, казват източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Dani_2077
преди 1 година
До: Lemon's Не вярвам, много е себелюбив и може би (?) страхлив. Единствената надежда е някой да му "помогне" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
До: zelka007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
Lemon's
преди 1 година
До: travelboy Не остана му патрон в пистолета му!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
travelboy
преди 1 година
Лошата новина е,че при спрени доставки за цяла Европа няма кеш за Путин.И с всички разходи по войната и загубите на фронта му остава само ядреният бутон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Също така, това показва и как точно ни е доила русия години наред...КРАЙ, СВРЪШИ СЕ ВЕЧЕ СЪС ЗАВИСИМОСТТА НИ ОТ РУСКИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ. Това е феноменален успех за България при положение, че от много години у нас не са се появили политици, които да поставят премахването на нашата енергийна зависимост от русия, като приоритет номер едно за България с цел установяване на енергийна независимост, а оттам- и политическа независимост на България от русия.У нас има много руски петоколонници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Газпром им спира рублите за проруската пропаганда, а разбиващата цена на природния газ за България за м. октомври 2022 г., е направо шокираща дори за българските рашисти- при само 1/3 от необходимото ни количество природен газ годишно, с източник, различен от газпром, има намаление на цената с 34 процента.Ако всички източници на 3те милиарда куб.м. природен газ за нашето годишно потребление, са различни от газпром, вероятно ще постигнем 100 процента по-ниска цена от тази на газпром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Сигурен , надежден и предвидим газодоставчик ... :))) ... Некой амбразурчик за коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още