IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия очаква рекордни приходи от търговията с енергоресурси

Заради войната в Украйна австралийските въглища и втечнен газ станаха търсени в Европа

18:28 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради войната в Украйна Австралия ще реализира рекордни приходи от износа на енергийни източници, съобщава Ройтерс. Ограничените доставки на руски природен газ увеличават приходите от продажбата на австралийски втечнен газ с 29%, а на въглищата - с 35 на сто, коментират от Министерството на индустрията, науката и ресурсите в страната.

Така очакванията са, че приходите от износа на енергийни ресурси ще се увеличат със 7% до рекордните 450 млрд. австралийски долара, или 290 млрд. щатски долара, през фискалната година, която приключва през юни 2023 г.

По този начин Австралия ще успее да преодолее свития износ на желязна мина и въглища, използвани в металургията, които пострадаха от намаленото производство на стомана в световен мащаб.

В анализа на австралийското министерство се посочва, че цените на енергийните източници могат да се повишат през зимните месеци, ако температурите паднат под обичайното.

От средата на 2022 година австралийските въглища станаха търсени в Европа заради санкциите срещу Русия. Така потоците се пренасочиха от Индия, която пък зае нишата на Европа в руския износ на въглища, към европейските страни. Страната увеличи и доставките си на втечнен газ в Европа.

От институцията посочват още, че приходите от износа на литий ще се утроят до 14 млрд. австралийски долара, докато добивите се увеличават с 16%. Търсенето на метала се увеличи сериозно, защото той е суровина за производството на батерии за електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още