IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация - София" е погасила дълг за 543 млн. лева към "Булгаргаз" през 2022 г.

Разходите на топлофикацията за газ са 73% от общите, става ясно от писмо до КЕВР

17:13 | 04.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За първите девет месеца на годината "Топлофикация София" е погасила просрочени задължения за над 543 млн. лева към "Булгаргаз", съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Към края на август текущите задължения на топлофикационното дружество към "Булгаргаз" са в размер на почти 350 млн. лева.

Това съобщават от "Топлофикация София" в писмо до енергийния регулатор в отговор на проверка на работата на дружеството.

През август и септември са подписани няколко споразумения между "Топлофикация София", Българския енерегиен холдинг (БЕХ), в чиито активи е "Булгаргаз", и Фонда "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС). Едно от тях предвижда 20% от месечните премии от фонда за топлофикацията да бъдат превеждани на БЕХ. По този начин към края на регулаторния период (30 юни 2023 година) трябва да бъдат погасени задължения за 126 млн. лева.

Топлофикационното дружество се задължава и да изплати неуредени задължения на стойност 333,5 млн. лева до края на март 2029 година. По този начин компанията ще спести разходи за лихви (12,9 млн. лева).

От "Булгаргаз" посочиха високата задлъжнялост на свои клиенти, сред които и най-големия - столичната топлофикация, като причина за липсата на ликвидност. В условията на прекъснати доставки по договора с "Газпром" това може да се окаже от съществено значение при покупката на газ, защото при краткосрочни договорки обикновено се иска предплата.

Служебното правителство отпусна заем на "Булгаргаз" в размер на 800 млн. лева, за да покрие недостига на средства.

От "Топлофикация София" са разработили и три варианта относно погасяването на своите задължения към "Булгаргаз" през следващите месеци. Те се базират на запазване на записаното в ценовото решение на КЕВР към 1 юли за регулаторния период (до края на юни 2023 година).

В него енергийният регулатор под ръководството на предишния председател Станислав Тодоров одобри цена на топлинната услуга, базирана на прогнозната цена на природния газ за целия регулаторен период от 120 лева за мегаватчас. През октомври за първи път от месеци КЕВР одобри намаление на цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз" в качестовото му на обществен доставчик, в размер на 233 лева за мегаватчас. През септември суровината беше продавана на крайните клиенти и топлофикациите при цена от над 350 лева за мегаватчас.

Заради тази разлика, ако не получи подкрепа от правителството, или при първия сценарий, разработен от компанията, задълженията ѝ за покупка на газ ще растат до около 933 млн. лева към 30 юни 2023 година.

При втория сценарий - ако общинското дружество получи 50% компенсация за разликата между прогнозната цена на газа и утвърдената за месеца, то задълженията към "Булгаргаз" ще бъдат 511 млн. лева.

Ако има пълна компенсация на разликата между цените на газа, тоест трети вариант, задълженията на общинското дружество ще намалеят до 90 млн. лева, защото ще бъде в състояние да покрива фактурите за доставка на природен газ.

Природният газ е основното перо в разходите на "Топлофикация София" - малко над 73% от всички разходи. Допълнително дружеството отделя и над 10% от разходите си за покупката на квоти въглероден диоксид, необходими за работата му. Така, заедно със средствата, които "Топлофикация София" отделя за персонал и вноските към Фонда "Сигурност за елекроенергийната система" (ФСЕС), разходите, върху които ръководството на дружеството няма как да влияе, имат дял от 94% от всички разходи.

В плановете за дългосрочно финансово стабилизиране на компанията влизат още модернизация на съоръженията, която да доведе до по-добра ефективност на производството. От КЕВР припомнят, че през май 2021 година беше подписано споразумение между Столичната община, която е собственик на "Топлофикация София" и Агенцията за търговия и развитие на САЩ за сумата от 920 хил. лева, които бяха използвани за разработване на план за оздравяването на дружеството.

В него са вписани различни идеи, сред които и изграждане на когенерации в "Люлин" и "София - изток", които да са съобразени с инсталацията за комбинирано производство с изграждане на отпадъци. Планът предвижда и надграждане на топлопреносната мрежа чрез въвеждане на ново технологично решение за хидравликата на топлопреносната мрежа, което ще гарантира сигурността при топлоснабдяването.

За подобряване на финансовото си състояние от "Топлофикация София" предприемат мерки и за увеличаване на събираемостта на вземанията си. Към 1 септември 2022 година тя вече надхвърля 84% спрямо 82,6% към същата дата през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още