IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Лали: Само за месеци САЩ удвоиха доставките на газ за Европа

България е важен износител на земеделска продукция, което е важно за световната икономика, каза ръководител на Американската мисия към ЕС на Министерството на търговията на САЩ

23:26 | 07.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добра новина e, че Съединените щати и Европейският съюз, работейки с различни партньори, успяха да договорят по-нататъшните доставки на газ, които ще са в подкрепа на енергийната сигурност на Европа. Това каза Майк Лали, ръководител на Американската мисия към ЕС на Министерството на търговията на САЩ, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Само за няколко месеца успяхме да увеличим количеството на доставките за Европа до 30 милиарда кубични метра, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. Работим с цяла Европа, за да гарантираме, че европейските ни партньори ще могат да достигнат онези нива, които ще са необходими за индустрията и за населението, за да изкарат зимата и да правят планове за по-нататък“, каза гостът.

На въпроса как Съединените щати могат да помогнат на ЕС да излезе от енергийната криза Майк Лали посочи, че Русия се доказва като ненадежден и незаслужаващ доверие доставчик на синьо гориво. „Важно е да се отбележи също така, че Русия използва енергията като оръжие“, посочи събеседникът.

Майк Лали припомни, че САЩ работят в близко сътрудничество с Европейската комисия за малки модулни реактори – публично-частна програма, която е достигнала до Югоизточна Европа.

„Очакваме да продължим да правим това и в други страни, включително и България, защото сме убедени, че разнообразните източници на енергия, включително и ядрената, осигуряват дългосрочни ползи за нашите икономики, така че индустрията да има предвидими енергийни доставки - нещо много важно за нашите икономики“, каза още Майк Лали. 

Що се отнася до възможностите за справяне с продоволствената несигурност събеседникът подчерта, че САЩ и Европейският съюз работят заедно, за да гарантират хранителните доставки в целия свят. „България е важен износител на земеделска продукция и това е нещо важно за световната икономика, за икономиките на страните членки на ЕС, включително и тази на България”, отбеляза Лали.

„Смятаме, че Съединените щати и Европейският съюз, от който България е много важна част, могат да зададат дневния ред на света, така че, основавайки се на нашите принципи и ценности като европейци и американци, да можем да осигурим растеж и възможности на нашите граждани през тази година, а и след това“, изтъкна събеседникът.

„В продължение на десетилетия Съединените щати и Европейският съюз са партньори не само в областта на търговията и инвестициите, но и във всички сегменти на икономиката, политиката и други области. България е много важна част от Европейския съюз и тази седмица аз съм в тук, за да насърча това сътрудничеството с ЕС“, каза още Лали.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още