IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се насочва към мащабен енергиен пакет, но остава въпросът с ценовия таван при газа

Енергийните министри се разбраха за съвместни поръчки на газ, както и за опростяване на процедурите по издаване на разрешителни за производство на възобновяема енергия

21:58 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийните министри на страните членки на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за нови извънредни мерки за справяне с енергийната криза в региона, но няма да ги приемат официално, докато не бъде постигнато политическо споразумение относно предложения таван на цената на природния газ, съобщава Euractiv.

Министрите се разбраха за съвместни поръчки на газ, както и за опростяване на процедурите по издаване на разрешителни за производство на възобновяема енергия. Те ще се съберат пак на 13 декември в Брюксел, за да обсъдят налагането на ценови таван при газа.

„Много се радвам, че постигнахме съгласие относно съдържанието на двата регламента, относно съвместните покупки на газ и мерките за солидарност, както и относно издаването на разрешителни на проекти за възобновяема енергия“, заяви по време на пресконференция Йозеф Сикела, чешкият енергиен министър, който председателства срещата. „Все още няма да отваряме шампанското, но поставяме бутилката в хладилника“, добавя той.

Според Сикела дискусията относно тавана на цените е била „доста разгорещена“, с много различни мнения относно нивото на тавана, предложен от Европейската комисия (ЕК).

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви междувременно, че с общата платформа за закупуване на газ ще могат да се осигурят навреме 13,5 млрд. куб м. синьо гориво за ЕС за следващата година, за да се запълнят хранилищата.

Механизмът, предложен от ЕК, ще бъде задействан само от два фактора: ако цените в основния център за търговия с газ (холандския TTF) останат над 275 евро за повече от две седмици и ако тази тенденция не се отразява на световния пазар.

От 2023 г. страните в Европа ще могат да се договарят да купуват общо газ, като по този начин си осигурят по-ниски цени заради големите количества. Създаването на консорциуми от търговци ще е доброволно с изключение на 14% от газовите им резерви, които задължително ще се купуват общо.

Предвижда се въвеждане на допълнителни мерки за солидарност в случай на извънредна ситуация със сигурността на доставките. Тези мерки позволяват на правителствата на страните членки на ЕС да ограничават несъщественото потребление на газ на защитени клиенти, за да го пренасочват в случай на недостиг към основни услуги и индустрии.

Тук влиза и механизъм за управление на ценовата волатилност в рамките на един ден, като се задава долна и горна граница на цените, които, ако бъдат преминати, търговията с деривати ще бъде прекъсната за съответния ден.

Според полския министър на климата Анна Москва, обаче, предложението за таван на цената на газа е „шега“.

„Предложението за тавана на цената на газа е ключово, но това, което се появи предишния ден, е шега“, изтъкна Москва, добавяйки: „Беше представено в последния момент, отклонява се от това, което беше предложено по-рано, и не е приемливо, тъй като е по-високо от текущите пазарни цени“.

Страните, които са против тавана, особено Нидерландия, също разкритикуваха предложението.

То е „погрешно“, заави холандският министър Роб Джетен пред журналисти, добавяйки: „Има голям риск за нарушаване на енергийната сигурност при доставките, както и за стабилността на финансовите пазари“.

Германците обаче са по-склонни към компромис.

„Трябва да се гарантира, че такова ограничение на цените няма да се прилага твърде дълго, така че да не навреди на доставките на газ. И всички тези променливи могат да се обсъждат разумно“, заяви германският държавен секретар Свен Гиголд.

Страните от ЕС сега имат срок до петък (25 ноември) да представят своите становища по предложението за таван. След това то ще бъде обсъдено от представители на ЕС преди опита за постигане на споразумение през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици , днес се зачетох , какви мерки са предприели , всички зависими от рассийски тръбен петрол държави ... Коя , къде , какво строи или достроява ... До две години всички окончателно ще са независими от блатните opkи , и те ще могат напълно свободно да търгуват с богатите Индия и Китай , да не им тежи този воденичен камък Европа ... А с напечелените рубли ще си купуват Масквичи и ще карата на воля из Сибир ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още