IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да напусне Запорожката АЕЦ?

Докато има ракети, Русия няма да спре да обстрелва Украйна, предупреди украинският президент

08:03 | 28.11.22 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските военни може би се готвят да се изтеглят от Запорожката АЕЦ, коментира директорът на украинския оператор "Енергоатом" Петро Котин. Той цитира публикации в руски медии, в които се твърди, че Русия ще предаде контрола над ядрената централа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"По всичко личи, че стягат куфарите и крадат каквото могат", коментира Котин пред украинския телевизионен маратон, цитиран от агенция Униан. Той допълни, че е още рано да се каже дали това действително ще се случи, но се вижда подготовката за напускането на Запорожката АЕЦ.

Централата е под руски контрол от началото на март. В момента тя е на фронтовата линия и често е обект на обстрел, като двете воюващи страни взаимно се обвиняват за него. След мисия в централата от МААЕ поискаха зона, свободна от военни действия около ядрените реактори, на което Русия се противопоставя. Според руските властите военните, разположени вътре в централата, са гаранцията за нейната сигурност.

В "Енергоатом" съобщиха на няколко пъти, че Русия се опитва да включи централата към енергийната мрежа на окупираните територии. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който заявява, че централата е руска собственост.

Володимир Зеленски: Докато има ракети, Русия няма да спре

Докато имат ракети, те няма да се успокоят, каза украинският президент Володомир Зеленски в своето вечерно обръщение и предупреди за нови масови ракетни удари през предстоящата седмица. "Военните са подготвени, цялата държава е готова и са проиграни всички сценарии, включително и с партньорите", каза още той и допълни, че украинците не трябва да пренебрегват сигналите за въздушна тревога.

Последният масиран руски удар беше на 23 ноември и разрушенията по енергийната мрежа предизвикаха срив в системата, който поетапно беше отстранен в продължение на няколко дни. Но дори и в момента в Украйна има недостиг на електроенергия и е покрито 80% от потреблението. В пиковите часове в страната има планово спиране на електрозахранването, за да не бъде претоварена мрежата.

Русия се готви за отбрана на източната част на Херсонска област

От октомври насам руските военни подсилват отбранителните си позиции в източната част на област Херсон, очаквайки офанзива на украинците, пише в своя дневен анализ на ситуацията в Украйна Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите посочват, че руснаците не очакват, че ще спрат украинските военни да преминат р. Днепър и се опитват да защитят основни свои логистични линии и центрове в тази част на страната.

Сателитни снимки показват, че руските военни копаят окопи и поставят противотанкови препятствия  в тила, включително и в Запорожката област и около Мелитопол. Силно укрепенена е ивица от 3 километра около Херсон. Според ISW обаче част от съоръженията не са тактически добре изградени и не покриват добре всички флангове, което ги прави уязвими на украински обстрели. Противотанковите заграждения например са поставени по пътищата, но не достатъчно далеч в полето, за да попречат на танкове или друга тежка техника да обградят руските линии.

Според ISW тези постове по-вероятно само ще забавят украинска офанзива, отколкото да я спрат, ако украинските военни преминат през р. Днепър. Вероятно тактиката на руското военно ръководство е подобни съоръжения да дадат време на военни части, които се намират в други части на фронта, или да успеят да обучат достатъчно добре мобилизирани руснаци, които да подкрепят този фронт.

Украинските контраофанзиви обаче често се развиват по-бързо, веднъж започнали. Превземане на източната част на Херсонска област ще даде добри позиции за деокупацията на Мелитопол, а оттам - и за Кримския полуостров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още