IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" обвини Молдова в нередовни плащания за газа

Преди седмица руската компания заяви, че Украйна отбива от транзита за Молдова и предупреди за намаляване на доставките

12:38 | 28.11.22 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" няма да намалява транзита през Украйна, след като получи пълната сума от предплатата за природния газ през ноември от Молдова. Това става ясно от съобщение на компанията в канала ѝ в Telegram.

Преди дни "Газпром" обвини Украйна в отбиване на количествата, предназначени за Молдова и предупреди, че ще намали подаваните обеми от 28 ноември. Тогава от украинския оператор на газопреносната мрежа ГТС заявиха, че имат документи, в които всички страни, включително и "Газпром", са потвърдили, че доставките са изпълнени по договор.

Сега руският газов холдинг отбелязва "регулярните нарушения" на договора от страна на Молдова по отношение на плащанията за природен газ. "Газпром" си запазва правото на намаление и пълно преустановяване на доставките на газ, ако има нарушения в плащанията", се казва още в съобщението на руската държавна компания.

"Газпром" и "Молдовагаз" подписаха петгодишен договор за доставки на газ през ноември 2021 г. Той предвижда плащане до 20-о число за газа, потребен през предходния месец и през първата половина на текущия месец.

От "Молдовагаз" обясниха непълното плащане на сметката за ноември с рязкото повишение на потреблението в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република, окупирана от руски военни, допълва Ройтерс. Според компанията това е коствало допълнителни 42 млн. долара, които тя е платила.

Транзитът на газ през Украйна в момента е единственият път на руския газ за страните от Западна Европа. Заради заплахата за намаляване на транзита цената на природния газ на нидерландската борса TTF се повиши до около 130 евро за мегаватчас на 23 ноември. Сега обаче контрактите с доставка през декември се търгуват за около 116 евро за мегаватчас, което е с почти 6% надолу спрямо цената на затваряне в петък (25 ноември).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Въпрос на време и договорки е нормализирането на пазара с природния газ. Едва ли, когато имаш нещо произведено, няма да искаш да го продадеш. Енергийната криза има много лоши последствия за нас, потребителите, но пък се разбра, че има начини за постигането на независимост и цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още