IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК води "конструктивен диалог" с България за износа на горива от руски петрол

Позицията, че страната ни не може да изнася петролни продукти, обаче остава без промяна

18:20 | 29.11.22 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия води "конструктивен диалог" с българските власти относно забраната за износ на горива, произведени от руски петрол, става ясно от коментар на говорителя на институцията Даниел Фери. Той обаче беше категоричен, че позицията на Брюксел остава непроменена  - в края на октомври от ЕК обясниха, че износът на преработени продукти от руски петрол е забранен по силата на санкциите, наложени срещу Русия.

В България обаче тълкуват по друг начин европейските директиви. Според позицията на служебното правителство, преработен в България, руският петрол се превръща в български горива. По тази логика няма основание ЕС да ограничава износа към други страни от ЕС или към трети страни.

Руският петрол у нас се преработва в рафинерията "Лукойл Нефтохим", която е част от активите на руската "Лукойл". От ръководството на компанията съобщиха преди дни, че прехвърлят цялата си дейност, свързана с тази рафинерия, от швейцарската си дъщерна компания Litasco в България. По време на брифинг в Министерския съвет беше коментирано, че без износ на горивата рафинерията ще трябва да затвори.

Чисто процедурно България може да се възползва от технически пропуск в европейските забрани. В регламента се цитира забрана за износ на горива, получени при преработката на тръбен петрол от Русия, който не попада под ембарго. България получи дерогация от европейските санкции, която ѝ позволяват да продължи да получава петрол през морски терминали.

Как ще се развие този казус ще стане ясно след края на преговорите, водени в Брюксел, обещават от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Защото ресор *Енергетика* не е ресор *Права на животните и гейовете* и там с политически лакърдии работа не се върши. А да назначиш за шеф на енергетиката на ЕС една блондинка от Естония - както знаем, държава с впечатляваща енергетика, която е учила и работила всичко друго, но не и енергетика, това означава ясно намерение да оплескаш, ако не и целево да унищожиш този сектор. И точно това се случва пред очите ни. И още мърдаме не благодарение, а въпреки такива *ръководители*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: И сега си представи CV-то на Комисаря по енергетиката в приблизително този порядък: Завършил *Електрически системи и мрежи* в Хайделберг, Магистратура по Управление на ЕСО в Манчестърския технически университет, доктурантура в Масачузетския технологичен университет на тема *Икономическа ефективност при различни източници на енергия*, Мениджър в ТЕЦ, Директор в АЕЦ, Вицепрезидент по развитието на (E.on, Wintershel, RWE, Eni, Shell, някоя от този ранг), Зам. министър, Министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Но, както в случая с ЕК, задачата им е да жонглират с някакви содомитски ценности и да изграждат политическата конструкция на Новия свят - Green-Rainbow Land. Европейският комисар по енергетиката може да бъде и балерина - той не работи за европейската, а за американската икономика. Досущ както неговата шефка - все едно дали е гинеколог или масажист - работата й е да се усмихва пред микрофоните, да декламира идеологически клишета.и да пречи колкото може на националните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Нали това и аз написах - мандат след мандат политически чантаджия из евроатлантическите *документационни центрове* и за капак - Главен Енергетик на ЕС. Със същея успех мажеше да бъде и нашата комисарка Мария Габриел - критериите са същите. Но всъщност, парадокс съществува само, ако се допусне, че тези комисари имат задача да създават условия за развитие, преди всичко на икономиката на ЕС. За тази цел би трябвало те да са корави и доказани професионалисти и мениджъри в своята област
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: onezero007... баш си е забранено , не изрично , но в по-горни глави си е описано какво точно се забранява ... чети регламента ... Нема как да преработват на ишлеме рассийски смеси в БГ и да го продават ... Ако искат да им работи рафинерията --> иракски , алжирски , либийски , саудитски , нигерийски ... петрол да искаш ... :))) ... рассийски шитове само две години и само за вътрешният пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , що дращиш ПАК небивалици изрожденче нефелно ?! Европейски документационен център не е библиотека , ама то от политкомисарче толкова :))) ... консултант , градски съветник , съветник на кмета , сътрудник Парламентарна асамблея на НАТО , генерален секретар на Естонски център , пълен мандат министър на Икономиката и инфраструктурата , пак Парламентарната асамблея на НАТО (и това ли е библиотека , а нефеленен ?!) , председател на Естонски център ... и сегашната длъжност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
onezero007
преди 1 година
Да са гледали, щом никъде не е забранено, значи може. Ако искат да внесат въпроса пак в съвета, да им ударим едно вето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Конструктивен, конструктивен - колко да е конструктивен в лицето на Комисаря по енергетиката в ЕК - г-жа Кадри Симсон, изтъкнат естонски *специалист по енергетика*. Завършила история, после политология, работила в библиотека и хоп - министър на икономиката и още нещо на Естония и от там ХОП! - Комисар по енергетиката на ЕС! Най-важният човек по въпросите на ЕНЕРГИЯТА за 27 държави с половин милиард население и в Топ-3 икономики - политическа калинка. Конструктивна, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още