IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече е част от единния енергиен пазар "В рамките на деня"

На 29 ноември приключи обединението с Гърция в този пазарен сегмент

14:49 | 30.11.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Българският електроенергиен пазар вече е част от Единния европейски пазар в сегмента "В рамките на деня", съобщават от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това стана на 29 ноември с въвеждането в реална работа на пазарното обединение в рамките на деня на българо-гръцката граница в рамките на четвъртата вълна за пазарна интеграция. Част от нея е присъединяването и на Словакия към общоевропейския пазар в рамките на деня.

Така търговията в този сегмент вече е възможна в 25 държави от ЕС, посочват от енергийната борса. От 29 ноември вече може да бъде разпределяна трансгранична способност чрез непрекъсната търговия "в рамките на деня" през границите на Гърция (Гърция - Италия и Гърция - Полша) и на Словакия (Словакия - Чехия, Словакия - Чехия и Словакия - Полша).

С интеграцията на българо-гръцката граница към пазара в рамките на деня страната ни вече е напълно свързана със съседните държави членки на Европейския съюз във всичките краткосрочни пазарни сегменти на Единния европейски пазар на електроенергия.

Процесът по интегриране на българския електроенергиен пазар към Единния европейски пазар започна през ноември 2019 г., припомнят от ЕСО. Той започна с обединението "В рамките на деня" на българо-румънската граница. Това първо за страната ни пазарно обединение се осъществи в рамките на втората вълна за пазарна интеграция в ЕС, включваща общо девет граници на Румъния, Унгария, Хърватска, Словения, Чехия и Полша.

На 11 май 2021 г. беше финализирано обединението с Гърция в сегмента "Ден напред", а на 27 октомври 2021 година - и с Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още