IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декемврийското захлаждане ще е тест за енергийната система в Европа

Дългосрочните прогнози на Maxar Technologies и Marex сочат към завишена вероятност от по-хладно от обичайното време в по-голяма част от континента този месец, в Източна Европа обилен сняг

14:45 | 01.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Температурите в Европа се очаква да се понижат този месец след мекия ноември и растящото напрежение върху доставките на природен газ ще постави на изпитание крехката енергийна мрежа на континента, пише Bloomberg.

Дългосрочните прогнози на Maxar Technologies и Marex сочат към завишена вероятност от по-хладно от обичайното време в по-голяма част от континента. Студен въздух от Арктика ще идва към континента поне през първата част на месеца заради метеорологичен модел, известен като блокиране (когато центрове на високо и/или ниско налягане се разположат над даден регион по такъв начин, че пречат на преминаването на други метеорологични системи – бел. ред.)

„Студеното начало на декември ще доведе до увеличено търсене в Централна и Северна Европа, като има потенциал това да продължи и през втората половина на месеца, ако арктическото блокиране остане силно“, коментира Матю Дрос, метеоролог на Maxar. „Основният въпрос, пред който сега сме изправени, е колко дълго това блокиране ще продължи“, допълва той.

Времето в България

Очаква се у нас тази година през декември средната месечна температура да бъде около нормата. В Северна България и по високите полета тя е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - 4-6 градуса, а в планините е от минус 8 до минус 2 градуса.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и на фазата на валежите, информира синоптикът.

През повечето дни от първото десетдневие над страната ще преобладава облачно, на места в равнините и мъгливо време. В края на периода и през първата половина от второто десетдневие се очаква по-съществено повишение на температурите. През последните дни от второто и началото на третото десетдневие отново ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на периода вероятността за валежи намалява, очаква се и относително повишение на температурите. През последните дни от месеца отново има вероятност за валежи и за понижение на температурите.

Застудяване след топлата есен

По-меката от обичайното есен позволи на компаниите за комунални услуги да запълнят хранилищата си, но първото по-продължително застудяване може да се окаже стрес тест. Бенчмарковите договори за европейски газ са четири пъти по-скъпи от обичайното за този период от годината, което изправя индустрията и домакинствата пред растящи разходи. Температурите в Северозападна Европа се очаква да паднат под нормата за сезона. Графика: Bloomberg Температурите в Северозападна Европа се очаква да паднат под нормата за сезона. Графика: Bloomberg

Но проблемите не са само за Европа. Температурите в Монголия потънаха до минус 47 градуса, става ясно от данни на националната метеорологична служба.

Комбинираният студен фронт в Азия и Европа може да увеличи конкуренцията за втечнен природен газ, докато страните се опитват да заменят руските газови потоци – отчасти отново с руски втечнен природен газ (LNG). Спот цените за LNG в Североизточна Азия нараснаха в сряда, след като времето се оказа необичайно студено в някои части на Китай.

Захлаждането, очаквано в Европа, се дължи на асиметричен, по-слаб полярен вортекс и продължаващото разделяне на вортекса на по-ниско равнище, коментира метеоролога на Marex Александре Фиеро. Това ще увеличи търсенето на енергоизточници за отопление.

Оливия Бирх, метеоролог на Weather Co., заяви, че в Северна Европа ще е студено, но вижда насочването на „по-топла, по-влажна и по-ветровита прогноза от Иберия през средиземноморския и алпийски регион“ към югоизточните райони.

„Растящото търсене на отопление е по-вероятно още по на север, в цяла Великобритания, Северна Европа, Скандинавия и Западна Русия“, казва Бирх. По думите му този модел означава, че ще се разчита в по-малка степен на възобновяеми източници като вятърна и водна електроенергия.

Есента в Европа бе необичайно топла, помагайки на газа да остане в хранилищата на континента, които в момента са пълни на 94%. Обектите в Германия са пълни на почти 99%. Европа започва да взима от газовия си резерв. Графика: Bloomberg Европа започва да взима от газовия си резерв. Графика: Bloomberg

Германската държавна метеорологична служба Deutscher Wetterdienst заяви, че страната може да се окаже изправена пред студена вълна, след като отчете третата си по топло време есен, откакто наблюдението на времето започва. И макар това да е добра новина за потреблението на газ, то данните не са така обнадеждаващи, когато става въпрос за промените в климата.

Във Великобритания се очаква по-студено от обичайното време с температури под нормата за сезона, въпреки че силните ветрове и валежи са по-малко вероятни, отколкото през обичаен британски декември, посочват от местната метеорологична служба. Възможно е дори да има сняг, като живакът в термометрите може да падне с 1-3 градуса под обичайното, казва Тейлър Ройс, старши метеоролог на AccuWeather.

Източните държави трябва да очакват силен снеговалеж, посочва Джо Далео, съглавен метеоролог на WeatherBell Analytics LLC.

„Студът приближава“, отбелязва на свой ред Джонатан Уестби, старши вицепрезидент за LNG на Jera Global Markets, по време на форум в Атина. „Хората започват постоянно да се притесняват за това какво ще стане“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
До: danchomentata За какно са им на рашаните тия ледоколи? Кого ще колят? Те и сега си имат 52, почти 5 пъти повече от Финландия, която е на второ място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Новейший атомный ледокол "Урал" готовится выйти в первый рабочий рейс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
нема нужда да плашите вече... който се подведе и по тая "криза" вече е с климатик и термопомпа! ... това беше, плаши се до 3-4 месеца... трябваше да сте го научили с ковида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още