IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на "Газпром" намалява с 20% от началото на годината

Износът на руския газов гигант се свива с почти 45% от началото на 2022 г.

15:38 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският газов гигант "Газпром" намалява добива с 19,4% до почти 377 млрд. куб. метра за първите 11 месеца на годината. От данните на компанията става ясно, че това се дължи както на намаляване на вътрешното потребление, така и на спрените доставки за Европа.

Статистиката показва, че към 30 ноември доставките до руските потребители са с 5,7% по-ниски спрямо същия период на 2021 година. Износът на суровина се свива с 44,5% до общо 95,2 млрд. куб. метра. От компанията уточняват, че извършват доставките на базата на потвърдените доставки за периода от своите клиенти.

"Газпром" изтъква, че има намаление на потреблението на газ в световен мащаб в рамките на 55 млрд. куб. метра, като основната причина за това са 27-те държави от ЕС, които свиват търсенето с 50 млрд. куб. метра.

Страните от ЕС обаче намалиха потреблението си на фона на рекордните цени на природния газ, причинени от войната в Украйна. Русия спря доставките за някои свои клиенти в общността, включително и България, след като те не се съгласиха да купуват суровината по нова схема и превалутиране в рубли. Така Русия губи част от европейския си пазар, който на този етап не може да покрие с алтернативни доставки към Китай. През миналата година "Газпром" достави над 150 млрд. куб. метра газ за европейските страни, а за Китай количествата бяха около 10 млрд. куб. метра. 

Сега, според изчисленията на вицепремиера Александър Новак, направени през септември, Русия ще достави почти 20 млрд. куб. метра газ за китайската икономика. Плановете са тези количества да се увеличат до около 50 млрд. куб. метра през следващите години, но това е свързано и с разширяването на капацитета на инфраструктурата и изграждането на газопровода "Силата на Сибир 2". 

В момента България покрива липсата на доставките по дългосрочния си договор с "Газпром Експорт" с втечнен газ. Според изчисленията на "Булгаргаз" и КЕВР през ноември и през декември цената на микса за българските потребители ще бъде по-ниска, отколкото ако доставките от "Газпром" продължаваха.

Руската компания отчита, че европейските потребители са започнали да черпят газ от газохранилищата на 14 ноември. Данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) показват, че към 30 ноември европейските държави са изтеглили под 0,4% от своите резерви. Тази зима започна с пълни до над 93% от капацитета си газохранилища. Топлото време през есента спомогна за удължаване на кампанията по нагнетяване и по-икономичното потребление на газа. 

У нас именно газът от "Чирен" оскъпява микса на "Булгаргаз". Малко по-късно днес (1 декември) ще стане ясно какво увеличение ще има на цената на природния газ за текущия месец. Очакванията са, че то ще бъде в рамките на 19-20%. През ноември "Булгаргаз" поиска енергийният регулатор да утвърди цена на газа с 47% по-ниска спрямо октомври, или 123,01 лева за мегаватчас.

Цената на газа в нашето газохранилище е по-висока, защото суровината беше нагнетена през август и септември, когато цените бяха рекордни. Заради графиците черпенето обаче трябва да започне сега, макар че останалите източници в микса на "Булгаргаз" за декември - газът от Азербайджан и втечнен газ, са по-евтини.

Захлаждането в Европа оказва натиск върху цените на природния газ на най-голямата европейска борса - нидерландската TTF. В обедната търговия доставката за януари се търгува за 151,26 евро за мегаватчас. На 30 ноември търговията  затвори с цена от 146,40 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още