IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър: Има основания да забраним износа на дизелово гориво

Обсъждаме възможността за износ само на горива от руски петрол, които не можем да пласираме у нас, коментира Христо Алексиев

10:37 | 02.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България води преговори с Европейската комисия (ЕК) с предложение да има право да изнася само горивата от руски петрол, които не можем да пласираме на вътрешния пазар, съобщи служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев по време на блиц контрола в Народното събрание. Той допълни, че има основания да бъде ограничен или дори забранен износът на дизелово гориво, за да бъдат защитени българските потребители.

Казусът се обсъжда широко през последните седмици, след като стана ясно, че Брюксел забранява износа на горива, произведени от руски петрол. За повечето държави в ЕС това не е от значение, защото от 5 декември 2022 г. влиза в сила ембарго върху суровината.

България обаче ще може да продължи още две години да купува руски петрол, след като получи дерогация от санкцията на ЕС. Регламентът, на базата на който се забранява вносът на руски петрол през морски терминали, забранява и износа на горива от руски петрол, но добит само през тръбопроводи, чийто внос все още не е забранен. От това се възползват Унгария, Чехия и Словакия.

Това е един от мотивите България да поиска тълкуване от Брюксел как ще се прилага регламентът. Христо Алексиев обясни, че всички анализи за пазара на горива у нас са били предоставени в ЕК и се очаква отговор. Всяко решение на българското правителство ще бъде "комуникирано" с комисията, допълни още той.

Пред депутатите в пленарната зала вицепремиерът обясни, че потреблението на горива у нас е в обем на малко над 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона са дизелово гориво. В момента в цяла Европа има недостиг на дизелово гориво и ако се наложи България да внася, цената ще бъде прекалено висока, ако въобще бъдат намерени достатъчни количества.

Дерогацията на ЕК беше дадена в защитата на българските потребители, припомни Алексиев. Той уточни, че при производството на нужния дизел за българския пазар обаче остават деривати - бензини и други, някои от които дори не могат да бъдат пласирани в България, защото са забранени по екологични причини за употреба в ЕС. Затова и страната ни иска да може да изнася излишните горива, които не може да пласира на българския пазар, а износът на дизел да бъде забранен, за да бъдат защитени правата на българските потребители, стана ясно още от думите на служебният вицепремиер.

Забраната за внос на руски петрол в ЕС ще влезе в сила до няколко дни. По регламент страните от ЕС вече няма да могат да търгуват (внасят или изнасят) руски горива от 5 февруари 2023 г.

По предложение на ДПС енергийната комисия одобри на първо четене забрана за износ на горива, произведени в рафинерията в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 1 година
Като са такива НЕО-ЛИБЕРАЛИ, защо не национализират руските компании на територията на ЕС, сащ, канада. Нещо се чувствам объркан. Разяснете ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още