IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще забрани необоснованото увеличение на цените на електроенергията и газа

За да се избегнат злоупотреби, увеличението на цените на енергията се забранява до края на 2023 г., с изключение на наличие на доказателство за увеличение на разходите

17:00 | 03.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия натиска спирачката по отношение на покачването на цените на електроенергията и природния газ за потребителите. Ценовите увеличения ще бъдат забранени до края на 2023 г. – освен ако доставчикът може да докаже, че „увеличението е обективно оправдано“, съобщава Handelsblatt, цитирайки проектозакон на правителството на най-голямата икономика в Европа.

Министерството на икономиката обяви в събота, че контролът върху злоупотребите при цените на енергията трябва да предотврати допълнителни ценови ръстове, които не могат да бъдат оправдани с нарастващите разходи.

Таванът на цените на газа и тока, планират от коалиционното правителство, водено от канцлера Олаф Шолц, има за цел да смекчи рязкото увеличение на разходите на домакинствата и бизнеса.

Определен обем потребление ще бъде субсидирано от държавата, като остават в сила сегашните високи пазарни цени.

Новата мярка трябва да влезе в сила от март 2023 г., но се планира предварително облекчение още през януари.

В момента много домакинства получават писма от доставчиците на енергия с предупреждение за повишени тарифи за 2023 г. Това често се случва в края на годината, обясни говорител на икономическото министерство. Причината са законовите срокове: ако ценовото увеличение трябва да бъде направено в началото на януари, то трябва да бъде обявено четири до шест седмици предварително.

Според министерството клиентите трябва да изпълняват договорните си задължения. В случай на различия в мненията относно това дали претенцията е основателна, потребителите могат да се обърнат към центровете за консултация или да потърсят друг правен съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Има разлика таварищ газовик , още в заглавието е споменато ... необосновано увеличаване на цените ... :))) ... ама кой да чете ?! Вие , като виден тълкувател , как го разчитате ?! Има ли разлика м/у "забрана за увеличение на цените" и "забранява се необосновано увеличение на цените" ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Ти немаш пари не може да решаваш Тодор Живков, 1987 https://***.youtube.com/watch?v=4Tgr0IAboVQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Къде са сега полезните форумни евроатлантици, които се смяха на диктатора Лукашенко дето със закон забрани покачването на цените. Да дойдат и да обяснят, как това в германия е друго нещо. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още