IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария премахна тавана на цената на бензина и дизела

От 1 ноември 2021 г. шофьорите в Унгария трябваше да плащат само около 1,17 евро за литър гориво 

09:00 | 07.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Опашка пред бензиностанция в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Опашка пред бензиностанция в Будапеща. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

След появата на сериозен дефицит унгарското правителство отмени с незабавен ефект ограничението на цените на бензина, което беше в сила повече от година. Тази стъпка е предприета по предложение на местната петролна компания MOL и влиза в сила незабавно, съобщи във вторник вечерта Гергели Гуляш, началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан. В същото време той обвини за ситуацията петролното ембарго, наложено от Европейския съюз (ЕС) на Русия заради войната в Украйна, предава DPA. 

От 1 ноември миналата година шофьорите в Унгария трябваше да плащат само 480 форинта (около 1,17 евро) за литър супер безоловен бензин (95 октана) или за литър дизелово гориво. Наскоро регламентът доведе до затруднения в доставките на гориво за автомобилите. Чуждестранните компании за минерални масла нямаха интерес да доставят бензин на Унгария на цени, по-ниски от пазарната стойност. Групата MOL съобщава за 30-процентен спад на вноса, като според нея ремонтните дейности в една от рафинериите в страната също са влошили ситуацията.

Тази седмица бензиностанциите в Унгария предложиха контрастни картини: едни с виещи се опашки от шофьори, които се надяват да налеят гориво, и много други, които са отцепени след изчерпване на бензина. 

Ситуацията е станала „хаотична" и нейното удължаване застрашава енергийната сигурност на страната, заяви на същия брифинг Жолт Ернади, председател и главен изпълнителен директор на енергийната компания и рафинерия Mol Nyrt.

„Не е добре, когато нещо е скъпо", каза Ернади. „Единственото по-лошо нещо е, когато изобщо нямаме нещо“. 

Във вторник в много бензиностанции е нямало бензин. Медиите съобщиха за паническо изупуване и публикуваха снимки на дълги опашки от автомобили пред бензиностанциите на много места. В столицата Будапеща много бензиностанции също бяха свършили бензина. А редица експертитвърдят, че на хоризонта се задава срив в доставките на горива. Премахването на горната граница на цените влезе в сила в 23:00 ч. местно време във вторник.

В миналото също имаше опасност от затруднения с доставките. Поради това правителството все повече ограничаваше кръга на лицата, които имат право на намалението. От май миналата година на преференциална цена можеха да се зареждат само автомобили, регистрирани в Унгария. През юли схемата беше ограничена до превозни средства, притежавани от частни лица.

Сега Унгария трябва да „възстанови доверието" сред вносителите на петрол, които избягваха страната през последната година, за да избегнат загубите, каза Хернади, цитиран от Bloomberg. Според него „стабилизирането на пазара", включително попълването на резервите, ще отнеме до два месеца. 

Унгария трябва „незабавно" да прекрати режима си на ценови ограничения, тъй като те противоречат на „основните правила на икономиката", заяви управителят на централната банка Дьорд Матолчи пред депутатите в понеделник.

Той заяви, че ценовите ограничения далеч не забавят инфлацията, а добавят до 4 процентни пункта към основните данни, поради което правителствените оценки за пик на инфлацията от 25% изглеждат оптимистични. Според Матолчи ръстът на цените през следващата година може да достигне средно 15-18%, което ще е най-високото ниво в ЕС.

Орбан обяви ограничението на цените на горивата като резултат от трудните си преговори с ЕС, които освободиха Унгария от забраната на блока за внос на руски петрол. 

Впоследствие той въведе ограничения за цялата икономика, включително за ипотечните кредити, някои корпоративни заеми и дори за основните хранителни продукти. Понастоящем Унгария е на първо място по ръст на цените на хранителните продукти в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 1 година
ама що??? Нали ползвате от евтиния руски нефт? .... как така скъпо? Доказателство на старта поговорка: Колкото по близо до русия, толкова по зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още