IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия още няма отговор на тавана за цената на петрола

Таванът е опит и руският петрол да остане на пазара, и приходите за Москва да бъдат ограничени, смятат анализатори

10:22 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От месеци страните от Г-7 и ЕС обсъждат таван на цената на руския петрол, но конкретните параметри на механизма станаха ясни едва преди дни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на няколко пъти вече коментира, че Русия ще отговори на тази санкция, но първо ще анализира всички подробности. Вицепремиерът Александър Новак също обеща контрадействия, дори и това да наложи затварянето на петролни кладенци.

Източници на руското издание "Ведомости" коментират, че има три варианта на ответен удар. Първият е пълна забрана за доставка на държава, която прилага механизма, включително и чрез трета страна. По този начин Москва ще блокира доставките на петрол за държавите от ЕС или Г-7, дори и ако те се опитат да го купят през неутрална държава, обясняват източниците на "Ведомости".

Вторият вариант е забрана за доставки по договори, в които е включено условие за таван на цената, независимо за каква държава става дума, а третият - определяне на максимална отстъпка на цената на сорта "Уралс" спрямо сорта Brent. Ако тази отстъпка се увеличи, продажбите ще бъдат забранени. "Ведомости" отбелязва, че третият вариант е най-малко вероятен, но в същото време няма решение по нито един от останалите, затова и може да се очакват и още предложения, или комбинация от някои от тези. Мерките са дискутирани сред представители на индустрията и висши руски чиновници.

В края на миналата седмица  страните от ЕС, Г-7 и Австралия се договориха за таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Споровете между съюзниците бяха дали този таван е достатъчно адекватен на фона на производствените разходи на руския петрол (около 20-25 долара за барел) или не.

Анализатори разказват пред Ройтерс, че в краткосрочен аспект Русия няма да усети негативните ефекти от тавана. Но водещата цел на мярката е и руският петрол да остане на пазара, и приходите на Кремъл да се свият. Още през лятото, когато стана ясно, че Г-7 се готви да ограничи цената на руския петрол, опасенията бяха, че Русия ще изтегли количества петрол от пазара, което ще доведе до рязко поскъпване на петрола и реално - приходите на Кремъл дори можеше да се увеличат. В първите дни от активирането на механизма това не е факт.

Според анализи на американското Министерство на финансите в предишните месеци цената на петрола можеше да се увеличи до 150 долара при влизането в сила на петролното ембарго на ЕС, без никакви допълнителни мерки. От Barclays и Rystad Energy пък изчисляват, че суровината може да поскъпне до 200 долара за барел, ако петролните пазари изгубят 3 млн. барела руски петрол на ден.

Ситуацията на пазарите в момента обаче е много различна.  

Във вторник (6 декември) руският сорт "Уралс" се търгуваше за 56 долара за барел, спрямо малко над 61 долара в края на миналата седмица. Това намаление обаче е по-скоро свързано с поевтиняването на водещите сортове петрол на световните пазари - европейският сорт Brent се търгуваше под 80 долара за барел за първи път от януари 2022 година насам.  Търговците се съсредоточиха по-скоро върху опасенията за глобалната икономика, отколкото върху тавана на цената на петрола. 

При този таван на цената на руския петрол приходите от продажба в руската хазна ще се движат между 10 млрд. и 15 млрд. долара. Това е нивото отпреди началото на войната в Украйна, изчисляват от Mizuho за Ройтерс. През юни, когато цената на сорта Brent достигна 120 долара за барел, приходите за Москва от продажбата на петрол достигнаха 21 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още