IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След топло посрещане Си и Мохамед бин Салман подписаха редица споразумения

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, а Китай - неговият основен клиент

22:02 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
След топло посрещане Си и Мохамед бин Салман подписаха редица споразумения

Китай и Саудитска Арабия подписаха редица споразумения, включително в областта на енергетиката и инвестициите, след като техните лидери се срещнаха в Рияд в четвъртък на среща на върха, която показа дълбоките и нарастващи връзки отвъд петрола. 

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и китайският президент Си Дзинпин подписаха споразуменията в кралския дворец, предава Bloomberg. 

Те включват споразумение за стратегическо партньорство и план за хармонизиране на "Визия 2030" на кралството, която има за цел да откъсне икономиката от зависимостта от петрола, и китайската инициатива „Един пояс, един път". Подписани бяха и меморандуми за разбирателство относно водородната енергия, слънчевата енергия, преките инвестиции и жилищното строителство. 

Лидерите „разгледаха аспектите на партньорството и съвместните усилия за координация" и обсъдиха „възможностите за инвестиране на наличните ресурси" в двете държави, твърдидържавната Саудитска агенция по печата. 

Си беше посрещнат с конски парад в кралския дворец, където се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия. Посещението му се случва в момент, когато връзките на САЩ с кралството са подложени на натиск. 

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, а Китай - неговият основен клиент, което прави отношенията им ключови за пазарите на суров петрол. Но и двете страни се стремят постепенно да диверсифицират енергийния си микс. 

Ангажираността на Пекин в региона показва, че Китай демонстрира, че може да съществува алтернативен световен ред.
Рафаело Пантучи
старши научен сътрудник в Rajaratnam School of International Studies към Nanyang Technological University

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия предостави малко подробности за споразуменията, които включват и такива в други сектори като информационни технологии, облачни услуги, транспорт, логистика, медицинска индустрия, жилищно строителство и строителство.

Сред тях са споразумение с китайската компания Huawei за изчисления в облака и комплекси за високоскоростен интернет в Саудитска Арабия, както и друго за изграждане на завод за алуминий, подписано между саудитското министерство на инвестициите и Shandong Innovation Group. Също така е подписан меморандум за разбирателство за създаване на проект за водороден крекинг, става ясно от изявление на саудитското правителство.

Саудитска Арабия е започнала работа по голямо съоръжение за зелен водород в своя град на бъдещето Неом, град на Червено море в процес на изграждане. Зеленият водород - гориво, което се разглежда като изключително важно за глобалния преход към по-чиста енергия - ще се произвежда с помощта на слънчева и вятърна енергия.

„Кралството се радва на стратегическо географско положение, свързващо три континента" и надзирава някои от най-важните водни преходи и енергийни ресурси, заяви саудитският министър на инвестициите Халид ал-Фалих, цитиран от SPA.

Пътуването на Си се случва два месеца, след като Саудитска Арабия разгневи САЩ, като организира голямото свиване на производството на петрол от картела ОПЕК+ и се представи като нововъзникваща сила, способна да устои на натиска на Вашингтон. Тогава Китай похвали тази позиция.

Двете страни ще засилят сътрудничеството си в ООН, Г-20 и Шанхайската организация за сътрудничество, пише Си в редакционна статия в саудитския вестник Al Riyadh.  Си и Бин Саламан. Снимка: EPA/BANDAR ALJALOUD Си и Бин Саламан. Снимка: EPA/BANDAR ALJALOUD

„И на Рияд, и на Пекин им е изгодно да подчертаят, че имат други възможности извън САЩ или важни партньорства на световната сцена, които не включват Запада", казва Рафаело Пантучи, старши научен сътрудник в Rajaratnam School of International Studies към Nanyang Technological University в Сингапур. Ангажираността на Пекин в региона показва, че Китай демонстрира, че може да съществува „алтернативен световен ред", добави той.

Посещението на Си се случва три месеца, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Рияд на фона на енергийната криза, предизвикана от руската война в Украйна. За последен път Си посети Саудитска Арабия през 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още