IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" анализира възможностите за арбитражно дело с "Газпром Експорт"

"Газпром" не е посочил банкова сметка, по която "Булгаргаз" да плати за газа през май

13:00 | 09.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В получената фактура за месец май "Газпром" дори не е посочил банкова сметка, по която "Булгаргаз" да преведе средствата за доставката на природен газ. Това пише служебният министър Росен Христов в отговор на парламентарен въпрос от депутата от "Продължаваме промяната" Васил Стефанов. В кореспондецията си с "Булгаргаз" руският газов гигант отбелязва, че плащането следва да се извърши в съответствие с указа на президента на Русия Владимир Путин, който постановява плащане само в рубли за доставките на природен газ.

В отговора си Христов описва какви действия са предприети за защита на интересите ни във връзка с прекратените доставки на газ от руската компания. Министърът посочва, че "Булгаргаз" се е свързала с адвокатското дружество "Бузева и партньори", което да извърши анализ на документите и кореспонденцията между двете компании след 1 април 2022 г.

След направените препоръки "Булгаргаз" е изпратила запитвания за липса на конфликт на интереси до правни кантори, които имат опит в международни арбитражи, познания на швейцарското право и на правото на Русия. Според договора между двете компании всички търговски спорове трябва да бъдат разрешавани пред Арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж.

Очакванията са "Булгаргаз" да избере кантора, която да изготви правен анализ и становище относно евентуално арбитражно дело, става ясно още от отговора на Росен Христов. Основният фокус ще бъде насочен към отказа на България да се съгласи с промените в начина за плащане, както и отправено искане към "Газпром Експорт" да бъдат доставени неполучените количества природен газ. Ще бъде анализирано и твърдението на газовата компания, която посочва, че спирането на доставките е в резултат на форс мажор, както и възможни претенции на руската страна, включително и по клаузата take or pay.

Росен Христов отбелязва още, че има промяна в позицията на "Газпром Експорт" по казуса. Първоначално компанията е твърдяла, че плащането в долари, както е по договор, е нарушение на указа на Путин. След това обаче компанията е уведомила "Булгаргаз" за форс мажор поради забраната за доставки, които не са в рубли.

Припомняме, че според "Газпром" Арбитражният съд в Стокхолм е приел дефиницията на компанията за форс мажор при делото с финландската Gasum. Финландската компания от своя страна поясни, че съдът е постановил, че не трябва да плаща в рубли за газа и е препоръчал на двете страни да преговарят. Именно заради водените в момента преговори Gasum отказва да даде публично повече подробности около делото.

"Булгаргаз" също е отхвърлила обяснението за форс мажор и не е подписвала месечни актове, в които причините за недоставяне на природния газ са описани като извънредни обстоятелства. "Булгаргаз" е опитвала да плаща за доставките на природен газ, тоест да изпълнява своите ангажименти по договора, но в един момент от "Газпром" са закрили сметката си, посочва още Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
тия ще ги осъдим брутално, освен ако местните управляващи *** не омажат нещата в ползу путинуу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Sad
преди 1 година
Дано да договорим извънсъдебно спора, за да не плащаме прекалено много грешни пари заради слугинажа ни пред ЕС. Защото ние следвахме каквото ни се казваше от ЕС, а големите си гледаха интереса. Сега пак ние ще плащаме масрафа, а ползите за другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още