IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръбопроводът между Марсилия и Барселона ще пренася само водород

Проектът ще коства около 2 млрд. евро, сочат първите разчети

13:43 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тръбопроводът между Барселона и Марсилия ще пренася само водород и ще коства около 2 млрд. евро, сочат първите анализи от участниците в проекта - Испания, Португалия и Франция, пише Ройтерс. Проектът беше лансиран през октомври като алтернатива на MidCat - газопровод, който трябваше да премине през Пиринеите, но срещу който Франция имаше възражения.  

Първоначално се очакваше, че  през него ще бъде транспортиран газ от терминалите за втечнен газ край Испания и Португалия. Сега обаче източници на Ройтерс от испанското правителство обясняват, че ще през тръбите ще минава водород, за да може проектът да получи европейско финансиране. По-късно може да се мисли за "подобрения", за да могат да преминават и някакви количества природен газ, допълват оттам.

На този етап още няма разчети колко време ще отнеме за реализацията на проекта. Според източници на Ройтерс дори без технически, екологични или регулаторни предизвикателства изграждането на тръбопровода може да отнеме 4-5 години. Според френски индустриалци реалистичен срок за въвеждане в експлоатация е 2030 година.

И Испания, и Португалия вече заявиха желанието си да бъдат центрове на зелената енергетика в ЕС и да произвеждат водород от възобновяеми енергийни източници. Това обаче може да предизвика допълнителни търкания с Франция, която също има планове да произвежда зелен водород, използвайки ядрена енергия.

Повечето инвестиции във водород в Европа се случват именно на Иберийския полуостров, припомня още Ройтерс. Агенцията цитира няколко проекта, сред които и този на петролната компания Cepsa, която ще инвестира 3 млрд. евро за производството на зелен водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още