IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия ще строи две нови атомни електроцентрали до 2035 г.

Двете съоръжения ще произвеждат до 13% от електроенергията на страната, каза министър-председателят

22:41 | 09.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Нидерландското правителство заяви, че ще построи две нови атомни електроцентрали близо до град в южната част на Нидерландия, като това ще намали зависимостта от изкопаемите горива, пише БГНЕС.

Централите край град Борселе ще бъдат завършени до 2035 г. и ще произвеждат до 13% от електроенергията в Нидерландия, посочи министър-председателят на страната Марк Рюте.

"Като добавим ядрена енергия към общия ни енергиен микс, ще намалим емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия и ще намалим зависимостта си от страните, от които идват тези изкопаеми горива", заяви Рюте на седмична пресконференция.

Цените на енергията се покачват в Нидерландия и в други части на Европа, тъй като инвазията на Русия в Украйна нарушава потоците на нефт и природен газ от Москва.

В Борселе, близо до белгийската граница, вече се намира единствената нидерландска атомна електроцентрала, която все още се използва за производство на електроенергия. Тя е построена през 1973 г.

Ядрената енергия е спорна тема в чувствителната към околната среда Нидерландия. Но през последните години тя стана по-приемлива в някои среди като възможност за намаляване на въглеродните емисии, свързани с климатичните промени.

Рюте заяви, че правителството също така е взело решение да попълни газовите си резерви за зимата на 2023-24 г.

"Това е така, защото войната в Украйна, а също и настоящата ситуация на енергийните пазари може да продължи известно време", каза Рюте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Мхм... Зелените еко-блянове са едно, ама и ток требе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... Сигурен ли си , синапсите ти работят в синхрон ?! И дали работят въобще в достатъчно количество за свързана реч/писменост ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Я не понял почему в Лвивское Нато обрушилась энергосеть.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още