IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаленото потребление на газ през януари се оказа предизвикателство за "Булгаргаз"

Цената на газа за февруари вероятно ще е с 30% по-ниска спрямо януари

11:10 | 27.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заради топлото време и промишлената авария в "Неохим" потреблението на природен газ в България през януари е с 30% по-малко от направените по договорите заявки, съобщи директорът на "Булгаргаз" Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдена цената на газа за февруари.

Председателят на регулатора Иван Иванов отчете, че на нидерландската борса TTF цената на газа е в "свободно падане" и вече е под нивото от 55 евро за мегаватчас. Това означава, че цената от 1 февруари у нас вероятно ще бъде под 130 лева за мегават час, или с около 30% по-евтино спрямо цената през януари.

На 11 януари "Булгаргаз" внесе прогнозно заявление с очаквана цена от 135,38 лева за мегаватчас, което е с 24,5% по-евтино спрямо цената през януари

За да балансира излишъка от газ през януари, "Булгаргаз" е предлагала по-големи количества на борсата, както и е нагнетявала виртуално газ в газохранилището в Чирен, за да намали цената на нагнетените вече през лятото количества газ.

Припомняме, че през август-септември цената на природния газ беше рекордно висока - в търговията на TTF достигна ниво от 350 евро за мегаватчас. Именно тогава беше кампанията по нагнетяване на газ в Европа, тоест цената също беше подхранена и от голямото търсене в този момент.

Заради тази високата цена в газохранилището "Булгаргаз" почти не е добивал от своите количества в "Чирен" от началото на отоплителния сезон. По данни на оператора на съоръжението "Булгартрансгаз" в газохранилището в момента има около 450 млн. куб. метра газ при максимален капацитет от 555 млн. куб. метра.

През февруари доставките на газ са от четири източника, коментира още Златева по време на заседанието. Тя отново потвърди, че са определени доставчиците за всеки от месеците на 2023 година, като основите критерии за одобрение на офертите са ценовите отстъпки и условията за плащане.

Иван Иванов коментира още, че ако тенденцията на газовите пазари се запази, няма да има корекции в цената на топлинната енергия до края на топлинния сезон. Припомняме, че КЕВР одобри на 1 юли 2022 година средна цена на газа за топлинните дружества от 122 лева за мегаватчас за целия регулаторен период (до 30 юни 2023 година). 

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на газа на закрито заседание на 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още