IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия подписа енергиен договор за 8 млрд. долара с Либия

Eni ще добива газ от две офшорни находища от 2026 година

10:03 | 29.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Договор за добив на природен газ на стойност 8 млрд. долара подписаха италианската Eni и либийската NOC, съобщава Ройтерс. Споразумението беше постигнато по време на визита на италианския премиер Джорджа Мелон в Либия.

То е в съзвучие с опитите на Рим да си осигури алтернатива на руския природен газ, въпреки политическата нестабилност в Либия. Ройтерс допълва, че Мелони е разговаряла с местните власти за ограничаване на миграционния поток в Средиземно море.

Газовият договор предвижда Eni да започне да добива суровина от 2026 година в две офшорни газови находища. Срокът е 25 години, а от NOC го определят като най-съществената инвестиция в енергийния сектор на Либия за последните повече от 20 години. Част от добива ще бъде предназначен за вътрешния либийски пазар, а другата - за износ.

В допълнение Eni ще изгради и съоръжение за съхранение на въглероден диоксид и соларни мощности.

В търсене на природен газ Италия подписа споразумение за доставка от Алжир и се съгласи да инвестира в държавната Sonatrach, която от години намалява добивите заради липса на средства, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Damian12
преди 1 година
Ама другарят Радев и министъра катамаран казаха, че не може без Газпром :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още