IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

QatarEnergy замести руската "Новатек" в проект за проучване за газ в Ливан

Руската компания се отказа от участие в разработването на два блока в крайбрежието на страната през миналото лято

18:59 | 29.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавната QatarEnergy се присъединява към консорциума между TotalEnergies и Eni в проект за разработването на два блока с потенциал за добив на петрол и газ в крайбрежието на Ливан, съобщава S&P Global. Руското издание "Ведомости" допълва, че катарската компания замества руската "Новатек" в проекта.

Руската компания беше част от консорциума за разработката на двете находища, който спечели конкурса на ливанските власти през 2017 година. През август 2022 година обаче "Новатек" излезе от проекта и предаде своя дял на правителството на Ливан.

Трите компании имат срок от пет години за проучване на крайбрежните блокове с опция за удлъжване. Ако бъдат потвърдени очакванията за въглеводороди, те ще имат ексклузивните права за добив в продължение на 25 години, отново с възможност за продължение с още пет години.

TotalEnergies и Eni имат по 35% в проекта, а останалите 30% отиват в ръцете на QatarEnergy, стана ясно след церемонията по подписването на договора за управление на проекта. За катарската компания това е първото участие в проект за добив на газ в Ливан.

Нито една от компаниите не даде подробности около стойността на проекта, допълва още S&P Global. Според изчисления на ливански медии консорциумът ще отдели 240 млн. долара за разработка на блоковете.Според оценки на експерти в източните части на Средиземно море може да има залежи на петрол и природен газ в обем от 3,5 трилиона куб. метра. Потенциалът в шелфа на Ливан се оценява на 700 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Ами според мен е крайно време и в България да обърнем внимание на сериозни проекти свързани с местния добив. Страната ни трябва да си проучи хубаво находищата, да ги намери първо на първо, и да има по-висок собствен добив. Това трябва да стане приоритет, но кога?За да има по-ниска цена, трябва да има по-високо предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още