IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около войната в Украйна ускорява зеления преход

BP прогнозира намаляване на енергийното потребление до 2035 година

19:10 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна ще има дългосрочно отражение върху енергийния сектор и ще насърчи зеления преход, смятат от BP. Несигурността, която породиха военните действия, кара държавите да потърсят местното производство и в повечето случаи фокусът е върху зелената енергия - възобновяеми източници и други неизкопаеми горива, като например ядрена енергия.

В своята прогноза от компанията посочват, че войната ще забави икономическата активност заради високите цени на храните и енергийните продукти, както и заради ограничените търговски връзки, пише Ройтерс.

От ВР очакват търсенето на петрол да намалее с 5%, а на природен газ - с 6% до 2035 година. Тази прогноза се базира на сегашните планове на правителствата по света за енергийна трансформация. Предизвикателствата се отнасят най-вече за Европа и Азия, които са зависими от вноса на енергийни продукти.

Енергийните трасета се промениха съществено след началото на войната - на първо място, след като Москва започна да намалява доставките на природен газ за своите европейски клиенти. След това и ЕС забрани вноса на руски петрол. При това положение и при рязкото повишаване на цената на изкопаемите горива много европейски държави стартираха планове за местно производство, включително ядрена енергетика, възобновяеми енергийни източници, водни централи, дори и въглища. Залага се активно и на енергийната ефективност.

От BP прогнозират намаляване на енергийното потребление към 2035 година с 2% - и заради забавената икономическа активност,  и заради спестяването на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още