IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поевтинява с повече от 30% от 1 февруари

КЕВР утвърди искането на "Булгаргаз", намалявайки го с 1 ст.

18:19 | 01.02.23 г. 6
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ през февруари намалява с 31% до 124,34 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това с 0,01 лева по-малко от окончателното заявление, внесено по-рано днес (1 февруари) от "Булгаргаз".

На тази цена газовата компания ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Решението на КЕВР е взето на базата на анализи на внесеното ценово заявление, допълват още от КЕВР. Основен фактор за по-ниската цена е намалението на цената на суровината на международните борси.

Вечерната търговия на нидерландската TTF се извършва на ниво малко под 60 евро за мегаватчас. Натискът върху пазара изчезна на фона на пълните газохранилища в Европа. Газохранилището в Чирен е пълно до 82% от капацитета си, уточни председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти по време на церемония, която даде началото на строителството на новата газова връзка със Сърбия. Той каза, че е оптимист по отношение на развитието на енергийните пазари в Европа през следващите години. 

В ценовия микс на "Булгаргаз" през февруари влизат газът от Азербайджан, който покрива малко под 30% от потреблението, както и газът от три доставчика на втечнен газ. През февруари от компанията ще добиват газ от газохранилището, след като направи "виртуално нагнетяване" и оптимицира цената на газа, съхраняван в съоръжението.

По време на откритото заседание на 27 януари, на което се обсъдиха прогнозата на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 февруари, директорът Деница Златева коментира, че потреблението на газ в страната е много ниско. Причината е топлото време и аварията в Неохим, заради която един от най-големите индустриални потребители не е потребил заявения газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Да. Новина си е, след като парламента си тръгна без да приеме компенсациите за битовите потребители на природен газ. Може да сме малко, но защо ни пренебрегват? И Чирен е запълнен и нова тръба със Сърбия ще се строи. Надеждата ни е до следващата зима да се успокои пазара и нивата да не се променят всеки месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: zelka007: https://***.bulgargaz.bg/bg/uslugi/tseni-41
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Де си импе , нали кълнеше кво ще стане като врътнат кранчето (или си гръмнат тръбите) рассияните ?! Е те , цената падна под техната ... :))) ... посред зима , топла , но все пак зима ... Нефелните от калната 1/8 от земната суша вече внасят твърдо под 400млн кубика на седмица и са се запътили към абсолютната нула ... !! ... UK и Алжир са по-големи вносители на газ в ЕС от тех ... !! ... Вероятно скоро и Нигерия и Австралия ще ги минат като обем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Браво, добра новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Чекаме Неохим да завърти *** тогива https://***.bg/bylgariya/izbori/740063
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
alex8712
преди 1 година
Ти да видиш - намаление на цената посред зима, че и с 20 лв. по-ниска от последната цена на Газпром за БГ. Можело и без Газпром значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още