IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт": Европа вече не може да определя референтната цена за сорта "Уралс"

Само руското правителство ще прецени дали да даде дял на индийски компании в руски петролни проекти, каза Игор Сечин

08:11 | 07.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Роснефт"
Снимка: "Роснефт"

Европа вече не може да определя референтната цена на руския сорт "Уралс", каза изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин, цитиран от Ройтерс. Той уточни още, че в момента Азия е основният купувач на руския петрол след санкциите на Запада. 70% от руския петрол вече се продава в Индия, сочат изчисленията на Ройтерс. Русия става основен доставчик за страната, измествайки Ирак.

Преди санкциите срещу Русия да влязат в сила Европа беше основния пазар на петролните компании.

"Ако руски петрол не влиза на европейския пазар, то там няма референтна цена. Референтната цена ще се формира там, където обемите отиват", каза Сечин по време на форума India Energy Week в Индия. На въпрос на Ройтерс дали "Роснефт" планира да даде дял на индийски компании в проекта "Сахалин 1", след излизането на западните партньори, той коментира, че това е решение, което може да вземе само руското правителство.

Референтната цена за сорта "Уралс" преди войната в Украйна беше цената на сорта Brent. Традиционно руският сорт се търгуваше с отстъпка в диапазона около 5 до 10 долара за барел спрямо референтния сорт. Но той е почти два пъти по-евтин. По данни на руското Министерство на финансите средната цена на сорта "Уралс" през януари е 49 долара за барел, спрямо над 88 долара за барел за сорта Brent на международните пазари.

Заради санкциите срещу Русия руският петрол е нежелана стока на Запад, но се търси на азиатските пазари - освен Индия, голям купувач е и Китай. ЕС и страните от Г-7 взеха решение за определяне на таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Това означава, че компаниите рискуват санкции, ако приемат да предоставят услуги (транспортни, застраховане и т.н.) за преноса на доставки руски петрол, чиято цена е над този таван.

Игор Сечин, сочен за  един от най-близките до руския президент хора, коментира по време на форума още, че добивът на "Роснефт" през 2022 година се увеличава с 3%. В първото деветмесечие на миналата година компанията е добивала по 3,81 млн. барела на денонощие. По данни на ТАСС през цялата 2021 година добивът на компанията достигаше 4,97 млн. барела на денонощие, което е ръст от почти 5% спрямо нивата през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 1 година
До: andyА "тесла вижън" на парк асистента е толкова сляпо, че едно свястно паркиране не може да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: zelka007Като те слушам сякаш за Тесла говориш! С луфтовете между ламарините, падащи спойлери и волани. НО пък има ГОЛЯМ дисплей за радост на вдлъбнатиняците! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
"Европа вече не може да определя референтната цена на руския сорт "Уралс" ... така е , сега индийците и чайниците ви я определят и тя е с 30% по-ниска от европейската ... :))) ... Успех в Индия , може да ги поканите да ви направят и една фабрика за индийски трoшки Тата , при всички положения ще са по-добри от ладичките и несъществуващите масквичи ... !! ... Хаха , вчера видях една лада от новите , и тва с тия луфтове м/у елементите и стърчащи уплътнения кола ли му викате ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още