IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти влизат в съперничество за Средиземно море

Chevron планира участие в газови полета в Алжир, след като санкциите срещу Русия накараха Европа да търси алтернативи

09:22 | 07.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американският гигант Chevron е в разговори за добив на газ в Алжир, след като заради войната в Украйна страната се превърна в една от алтернативите за доставка на суровина в Европа, пише The Wall Street Journal. В последните години американските копании започнаха да пренебрегват богатите на петрол и природен газ държави в Близкия изток и Северна Африка, смятайки ги за политически риск, и се насочиха към добива на шистов газ и петрол, допълва изданието.

Сега обаче санкциите срещу Русия правят алтернативите търсени. Европейските гиганти Eni, TotalEnergies, BP и Royal Dutch Shell също декларират интерес към находища в Средиземно море, включително Алжир, Египет, Кипър и Либия.

Компаниите са в съревнование и за нови находки на природен газ, който е по-чист от другите изкопаеми горива и беше посочен като допустим в зеления преход на ЕС.

През 2020 година Chevron, която е втората по големина петролна компания по пазарна капитализация, подписа меморандум за разбирателство с алжирската Sonatrach за проучвания за природен газ, но оттогава няма движение по него.

WSJ припомня, че Алжир притежава по-големи залежи на шистов газ и петрол от САЩ. През последните два месеца представители на Chevron са разговаряли с алжирски чиновници и са наели консултанти, които имат достъп до алжирските находища - и конвенционални, и шистови.

Chevron е част от консорциумите, които откриха и разработват големи залежи в Египет и Израел. Сега надеждите на компанията са да приложат опита, който имат от американските шистови находища и в Алжир.

Говорител на петролния гигант отказва коментар на информацията на WSJ, но потвърждава за подписано споразумение с алжирското правителство за достъп до документацията за три от най-големите газови находища в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още