IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската енергийна политика в помощ на Европа

Пекин сключи договори за евтин втечнен газ, който сега пренасочва към Европа

10:30 | 07.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
LNG терминал в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
LNG терминал в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Енергийната политика на Пекин се оказа индиректно в помощ на Европа, пише в анализ Ройтерс. След края на политиката на нулев Covid икономиката на Китай започва да се възстановява, както и търсенето на енергийни суровини, включително и втечнен газ, на който Европа разчита след санкциите срещу Русия.

Но на този етап Китай залага на увеличаване на вноса на тръбен газ, както и на увеличаване на местния добив на въглища и природен газ, което запазва количества "синьо гориво" за Европа.

През 2021 година Китай беше най-големият купувач на втечнен газ, но през следващата година покупките намаляха с 20%, или 88 млн. куб. метра, заради пандемията от коронавируса. Правителството пое курс на максимално ограничение на разпространението на болестта и заради затварянето на икономиката потреблението беше силно намалено.

Сега заради рязкото поскъпване на суровината китайските търговци пренасочват доставките от американски втечнен газ към Европа. Това става при огромни печалби, тъй като Китай сключи договори за доставка, когато проектите бяха в начална фаза и търсеха финансиране за развитие.

По данни на Kpler страните от ЕС са внесли рекордните 131 млрд. куб. метра втечнен газ, което е с 60% повече от 2021 година.

Засега и данните не подсказват за бум на китайската икономика, заради който страната да не може да се откаже от всеки източник на енергия. Според оценката на Китайския енергиен съвет енергийното потребление ще се повиши с 6% през 2023 година спрямо ръст от 10,3% през 2021. Вносът на втечнен газ ще се повиши със 7% до 94 млрд. куб. метра, или с 14% под пика от 2021 година.

Или с други думи, има много добри предпоставки отварянето на китайската икономика да не донесе проблеми за Европа. Нещо повече - в Китай винаги са разчитали на въглищата като основен енергиен източник. Въглищата имат дял от 60% в общото енергийно потребление в страната. След проблемите, които доведоха до наводнени мини през 2021 година, правителството насърчи добива на въглища и очакванията са, че през 2023 година ще бъде подобрен рекордът по добив - 4,5 млрд. тона, което ръст от 9 на сто.

Пекин залага и на тръбния газ от Русия, чрез който да избегне волатилността на спот пазарите. Търговията там в момента обаче е под натиска именно на Русия и липсата на доставки в Европа.

"Газпром" засекрети данните за доставките на природен газ, но според изчисленията на S&P Global през 2022 година Русия е доставила 15 млрд. куб. метра газ на Китай. Очакванията са, че през тази година количествата ще се повишат до 22 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Очевидно Китай много добре знае как да борави с природния газ, който получава. Не съм видяла срината икономика на страна, която се занимава със синьо гориво, точно обратното, винаги просперират и дърпат икономиката напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
xapoznai
преди 1 година
Тя беше зависима от Русия, от там решиха да изнудват и вече не могат. Цената им беше без конкуренция. Сега сме далеч по-малко зависими от тези които си изброил, защото от тях не идва нищо по тръба. Естествено си плащаме за това, но шанса цените от миналата година да се повторят и дори да се доближат клони към нула. По-скъпо ще е, но и по-сигурно! След няколко години цените ще са сравними, а разликата няма да повлияе на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Делянче бе, Китай внесъл през миналата година 88 милиона кубически метра втечнен газ ли бе?Колкото България потребява за десет дни?88 милиона тона бе душа...Стягай се, че ChatGPT чака на вратата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
mvr0306
преди 1 година
Усещате ли как изведнъж въглищата вече не са толкова страшни? Допреди година Китай беше критикуван че ползва много въглища, сега това даже се пресдставя в положителна светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
andy
преди 1 година
Европа вече не е зависима от Русия! Сега е зависима само от САЩ и Китай! Ако не беше толкова трагично, щеше да е много смешно. Ама на (ваку)умна глава, краката патят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още